Teodor reiste til Amerika i mars 1906. Han var 26 år gammel,  utdannet snekker, men oppgir "vad som heldst" som ønske om arbeid i det nye landet.

Året etter reiser også den to år yngre broren John, til Amerika.Men samme år, 1907, blir Teodor syk av nervefeber og dør.

Dette blogginnlegget er ment som en liten hyllest til Margit og alle de andre lærerinnene som har arbeidet og lært oppvoksende slekter langt mer enn å lese, skrive og regne, men å bli glad i kultur og å bli "gangs mennesker" uten å få så mye takk for det.

Takk, Margit!

Vi er midt i julestrida. Men hva består julestrida av nå i 2015?

Og hvordan feirer vi jul?

VG og Rema 1000 har et innlegg om juletradisjoner som har forandret seg, og det inspirerte meg til en liten spørreundersøkelse.

"Hvor mange generasjoner har du bilde av?"spurte Cathrine Apelseth-Aa  på bloggen sin. Bloggen Bestemors hage fulgte opp.

Dette syns jeg var en spennende utfordring. Jeg har jo masse slektsbilder, men hvor mange generasjoner blir det?

Tippoldeforeldre, oldeforeldre, besteforeldre, foreldre, min generasjon, barn og barnebarn, det skulle bli 7 generasjoner det!

Noen ganger synes jeg å se særtrekk gå i arv. Noen flere som vil vise generasjonsbilder?

Norge er et av verdens rikeste land. Vi er blitt vant til en høy levestandardt.Men sånn har det ikke alltid vært. Jeg har fått tak i en interessant bok fra Fåberg Historielag. Forsiden viser et bilde av plassen Skredderstugua tatt på begynnelsen av 1900 tallet. De skriver om husmannsplasser i Fåberg. (Nå Lillehammer kommune).

Les mer på bloggen Kvinner&kultur

 

 

Den 7. april 1590 ble presteenken Anne Pedersdatter ført opp til Galgebakken på Nordnes og brent som heks. Hun var anklaget for å ha tatt livet av seks mennesker, deriblant et barn, skadet husdyr og avlinger, ødelagt et pæretre så det ikke bar frukt, brukt sin tjenestepike til å ri på til sabbat, og vært med på djevelske sammensvergelser med det mål å ødelegge Bergen med brann og oversvømmelse.

Les mer i bloggen Bruder i hundre år