Sidebar

Filtrer kildene

21
lør, okt
6 Nye artikler

Riksarkivet har en samling av originale kommunevåpentegninger som nå er blitt skannet og publisert på Digitalarkivet.

Alle kommuner har et kommunevåpen, men vi innbygger har ofte ikke kunnskap om hvordan vi fikk dette.

Det begynte med bysegl. Disse dukket opp på slutten av 1200-tallet. Også disse utviklet seg, og på 1600- og 1700-tallet kommer motiver som viser natur eller byen.

Valgmanntall er unike i den forstand at de er den eneste kilden de har i arkivet som allerede er offentlig ved tilblivelse.

Disse ble lagt ut til offentlig ettersyn før valg. Derfor kan disse kildene bli brukt på lesesalen i dag, og har ingen sperrefrist.

Et valgmanntall er nesten som en folketelling, men uten barn. Kilden inneholder navn, alder/fødselsår, bosted og stilling til den som hadde stemmerett.

Strand er en gård i Bjørnør prestegjeld i Sør-Trøndelag.  Dette ligger i dag i Roan kommune. I det følgende skal jeg presentere det vi kan lese om denne lite likte gesjeften i kirkebøkene:

I Bjørnør kirkebok for året 1804 kan vi lese:1ste Søndag efter Trinitatis den 3die Juni Osen kirke ”Hvad et almindeligt Rygte i Bøygden siger om det kobleria...

I dagens løsning for skannede kirkebøker, når du åpner en side i en kirkebok, kan du få opp kildeinformasjon om kirkeboken. Ved å åpne nedtrekkmenyen ”Bildeinformasjon”, og velger enten ”øverst” eller ”nederst”, få du opp Kildeinformasjon og lenke til permanent sidelenke og permanent bildelenke.

Sidelenke er lenke til bildet av kirkeboksiden, inkludert informasjon (metadata) om hva bildet viser, og med mulighet for å bla i kirkeboken.

I Bjørnør prestegjeld i Sør-Trøndelag er det mye vær og dårlig vær.

Mange ganger er faktisk presten en av de få fremmøtte til gudstjenesten, og noen ganger kan det gå flere måneder før den planlagte gudstjeneste kan avholdes. Det blåser og det regner… mye!

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler