Sidebar

Filtrer kildene

21
lør, okt
6 Nye artikler

Hydrogenfabrikken på Vemork sto ferdig i 1929, og var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan og Notodden på begynnelsen av 1900-tallet. Den var også åsted for tungtvannsaksjonen natt til 28. februar 1943, trolig den mest kjente enkelthendelsen fra norsk krigshistorie. Hydrogenfabrikken ble revet ved sprengning i 1977.

Mens mange av fyrene langs kysten er lett tilgjengelige, ligger andre langt utenfor allfarvei.

Her kan du stifte bekjentskap med noen av de mange fyrene langs vår lange kyst fra Finnmark i nord til Oslofjorden i sørøst. Får du lyst til å dra på fyrferie etter å ha sett på bildene, da kan du få tips til ferien.

Nordmenn i Antarktis og de subantarktiske områdene har etterlatt seg mange kulturminner.

Grytviken og andre landstasjoner på Syd-Georgia forteller om en industri og en livsstil som varte i nærmere 60 år. Hvalfangsten ga store inntekter til en ung nasjon og la mye av grunnlaget for at Norge ble en polar stormakt. I dag besøkes Grytviken av stadig flere turister.

Idylliske Kampen i Oslo har en lang og spennende historie.

Nå har Riksantikvaren fredet to av Kampens boligeiendommer.

På 1800-tallet var Kampen en forstad utenfor bygrensene til det gamle Kristiania. Trehusbebyggelsen som mange forbinder området, er det som gjenstår av en hel trehusforstad bygget i andre halvdel av 1800-tallet.

På Austegard i Åseral kommune står eit bur frå mellomalderen, kjend under namnet «Skraddarburet». Dette er den eldste profane trebygningen i Vest-Agder.

Buret var ein av dei viktigaste bygningane på garden i mellomalderen. Det var i denne bygningen det blei lagra matforsyningar og klede. Ifølgje Gulatingslova hadde ein rett til å drepa ein mann som vart teken i å stela frå buret...

Langt mot nord og nesten så langt øst det går an å komme i Norge, stikker utsiktstårnet 96-Høyden opp over tretoppene.

Vi befinner oss nærmere bestemt like utenfor Svanvik i Pasvikdalen i Finnmark. Områdets strategiske beliggenhet, helt på grensa til Russland, har preget tårnets historie.

Rehaugene, på Reheia utenfor Avaldsnes i Karmøy kommune ligger syv gravhauger som er over 3000 år gamle.

De ligger på en rekke i landskapet, og er dermed sjelden i norsk sammenheng. En slik plassering av gravhauger fra denne perioden er derimot mer kjent fra Danmark og sørlige deler av Sverige.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler