Sidebar

Filtrer kildene

21
lør, okt
6 Nye artikler

Gjennom et helt nytt tilbud vil slektsforskere fra Slekt og Data Oslo/Akershus være i Riksarkivbygningen ved Sognsvann i Oslo fire mandager i perioden mars til juni.

Her kan du få gratis hjelp av folk som er eksperter på slektsforskning.

Trenger du hjelp til å komme i gang med å lete etter slekt i arkivene, eller står du fast og ønsker noen tips på veien videre?

Slekt og Data Oslo/Akershus inviterer i samarbeid med Riksarkivet, Statsarkivet i Oslo og Oslo byarkiv til årets Slektsforskerdag den 29. oktober. Tema i år er kilder til kvinnenes historie.

Som mange slektsforskere har fått erfare, er det ofte vanskelig å finne kvinner i arkivene. Det er ikke uvanlig å finne en mor oppført som Lars Hansens kvinne i dåpsbøker fra 1700-tallet.....

Når vi jobber med de eldre arkivene, blir vi stadig slått av alle de flotte forbokstavene på dokumentene. Særlig på 1600-tallet slo skriverne seg løs med bokstaver preget av datidens stil, barokken. Gjennom serien Ukens bokstav har vi våren og sommeren 2016 delt noen av disse bokstavene på Riksarkivets Facebook-side. Her byr vi på en samlet oversikt over hele alfabetet - med korte historier.

A.

For en somforsker i eldre arkiver er det naturligvis innholdet som er det vesentligste.Men av og til kan arkivenes fysikk pirre nysgjerrigheten. Vi lot oss rive med davi oppdaget en rekke mørke flekker på arkivene etter det danske kanselli. Etlite kriminalmysterium åpenbarte seg.

For noen år siden ble det gjort en oppdagelse i Riksarkivet.På et omslag i det arkivet som heter Danskekansellis skapsaker ble det observert noen mørke flekker.

På ”harrytur” til Sverige i 1782

Nordmenns trang til å reise mot svenskegrensa for å gjøre en godhandel har eksistert i hundrer av år. I våre dager handler vi bacon og snus i håp om å spare penger. På 1700-tallet betalte våre forfedre med franskbrennevin, tobakk og spansk salt og fikk svensk jern tilbake.

Fra midten av januar 1782 kom det lange rekkermed sleder til Christiania.

Erdu heldig, kan du nå ganske lett finne ut hvem som bodde på gården din påmidten av 1500-tallet. Riksarkivet har laget et søkbart registertil serien med trykte lensregnskap (NLR) hvor du kan søke både på person- oggårdsnavn, samt på kommune.

Dette kartet fra 1757 viser blant annet Sogn, Gaustad, Blindern, Frogner, Tøyen og en rekke andre kjente gårdsnavn i Christiania. Kilde: Riksarkivets kart- og tegningssamling, G.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler