Det indirekte slektskapet mellom de to politikere var ukjent for Vedum inntil han som nyvalgt stortingsrepresentant fra Hedmark traff på utenriksminister Støre i 2005.

– Min kones slekt og Trygves morsslekt har samme aner på Hedmarken, rundt Slagsvold gård, forklarer Jonas Gahr Støre.Hans kone og Sp-lederens mor er tremenninger. Det betyr at Trygve Magnus Slagsvold Vedum og Støres sønner er firmenninger.

Røttene har å gjøre med hvor «hjemme» er. Føttene tar deg ut i verden – men også hjem igjen.

Det er nok ennå en smule sannhet i den fineste setning NRK-legenden Herbjørn Sørebø skrev: «Alle reiser er ein omveg heim.»

Det første er føtter. Det siste er røtter. Begge deler er imidlertid meg, begge er del av min historie.

Han var folkehelt og en av skøytesportens pionérer. Som hurtigløper gikk Axel Paulsen (1855-1938) fortest av alle både forlengs og baklengs, og han innførte stilen med kraftige skyv og begge hendene på ryggen.

Som kunstløper imponerte han med hopp og med stil.

Skøytene han brukte under sin historiske oppvisning i Wien i 1882, dukket opp under en opprydning på Follo Museum i Drøbak.

- Går man tilbake til 30-tallet, var Vatnahalsen kjent som Nordens svar på St. Moritz. Hit kom blant annet mange engelskmenn i tweed og fruer med fine hatter for å lære seg å stå på ski. De kom opp med hest og slede fra Myrdal stasjon på Bergensbanen og holdt på i bakkene rundt hotellet her.

Flere tusen bilder – noen nye og andre av bedre kvalitet enn dem vi har sett, dokumenter og foredrag.

80 år etter at staten overtok Roald Amundsens hjem Uranienborg, er det funnet en formidabel skattkiste. Bildene i denne artikkelen befant seg i kisten.

Det var Henrik Smith, avdelingsdirektør ved Follo Museum, som 22. november fant veien inn i en bod i det gamle huset.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler