Den 2. juli i år er det 15 år sidan den siste spedalske i Norge døydde. I 51 år hadde den 78 år gamle kvinna frå Vestlandet lidd av sjukdomen. Dei fleste slektningane kjende ikkje til kva ho hadde levd med. Ingen kommenterte sjukdomen hennar i gravferda.

På denne måten vart utbreiinga av lepra visualisert på eit engelsk kart frå 1891. Som ein ser var Norge råka. Det var lite lepra elles i Europa på den tida.

Kautokeino-mannen Svein Solheim (49) har påtatt seg oppgaven å digitalisere unike filmer fra Troms og Finnmark.

De eldste er fra 1930-tallet.

Denne interessen har ført til at Solheim kom i kontakt med Norges samemisjon, som sitter på en gullskatt av et samisk filmarkiv.

Hittil har han fått mer enn 15 timer med gamle 16-millimeter filmer, og dette er allerede digitalisert.

Miljødirektoratet gir Trolltunga 2,8 millioner kroner til stiutbedring, bro, sikkerhet og støtte til Røde Kors.

Pengene kommer over statsbudsjettet, etter at regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om å sette av 7,5 millioner kroner til turistmål med ekstra stor slitasje, gjennom prosjektet «Nasjonale Turstier».

Nå er altså midlene fordelt.

«Redningsaksjoner har vært belastende på lokale redningsmannskaper og slitasjen har vært stor både på sti og infrastruktur i Odda», skriver direktoratet i begrunnelsen for tildelingen til Trolltunga.

Dette er historien om Elsa Laula. Kvinnen som ledet den samiske kampen 70 år før Norge fikk sin første kvinnelige statsminister.

På bildet fra 1916 står hun som en vandrer på en fjelltopp, framme ved et mål, men ikke ved veis ende.

Året er 1917, 6. februar.

I metodistkirka i Trondheim fylles benkene av koftekledde samer og nordmenn i reiseklær.

Etter duell med Per Midtstue Jensen (28) rauk Magnus Vartdal (22) ut av kveldens Anno. Han tek utrykinga med fatning, men skulle gjerne ha fått gjort meir i 1537 etter å ha nytta mykje tid på å bli smedmeister.

– Det var jo kjipt på den måten at eg hadde drive med dette i to veker, éi veke på sveinestykket, éi veke på meisterstykket, og endeleg fått oppnådd det eg ynskja med Anno, seier Magnus.

Hoem opplever stor suksess med tre bøker som tar utgangspunkt i egen slektshistorie. Nå er romanene "Slåttekar i himmelen" og "Bror din på prærien" solgt for utgivelse i Danmark.

Edvard Hoem slåttekar i Himmelen

«Slåttekar i himmelen» og «Bror din på prærien» er nå solgt til Danmark.

– Jeg har hørt fra dem som jobber i digitalarkivet at de ofte får telefoner fra folk som ønsker seg slektstreet sitt på bestilling, men det er ikke noe offentlig sektor gjør, forteller Mari Arnekleiv Bækkelund fra Riksarkivet.

Hun er en av dem som har gravd frem deler av historiene til menneskene i «Hvem tror du at du er?».

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler