Mia Orum Sandøy oppdaget at hun er av samisk slekt. Dette er hun ikke alene om. Styreleder for Riddu reagerer på at den samiske kulturen gjemmes bort.

Sandøy besøkte Riddufestivalen for første gang i år. Her får hun se hva hun har gått glipp av.

Samiske tradisjoner fornyes og gjenoppdages av mange på Riddu-festivalen.

Løypa rundt Vågen blir ei ny form for StikkUT-løype, sier Hildegard Meese i Nordmøre Museum

Kultur og tur i ett

Tirsdag ble det lagt siste hånd på arbeidet med å sette opp nye skilt med bilder som viser mye av historien til de mange gamle bygningene i Vågen.

– Vi håper og tror at dette blir en god måte å lære litt lokalhistorie på samtidig som du får litt trim og frisk lust og kjenner sjølufta, forteller Meese.

Då huset hans i Skjolden i Luster tok til å brenne i mars, sprang 69-åringen inn igjen i det overtente huset for å forsøke å redde 30 år med slektsforsking og lokalhistorie.

Han har forska på slekt i over 30 år, og som pensjonist skulle han endeleg fylle dagane med forsking, lokalhistorie og skriving.

– Det er mange år med nøye arbeid.

Den 2. juli i år er det 15 år sidan den siste spedalske i Norge døydde. I 51 år hadde den 78 år gamle kvinna frå Vestlandet lidd av sjukdomen. Dei fleste slektningane kjende ikkje til kva ho hadde levd med. Ingen kommenterte sjukdomen hennar i gravferda.

På denne måten vart utbreiinga av lepra visualisert på eit engelsk kart frå 1891. Som ein ser var Norge råka. Det var lite lepra elles i Europa på den tida.

Kautokeino-mannen Svein Solheim (49) har påtatt seg oppgaven å digitalisere unike filmer fra Troms og Finnmark.

De eldste er fra 1930-tallet.

Denne interessen har ført til at Solheim kom i kontakt med Norges samemisjon, som sitter på en gullskatt av et samisk filmarkiv.

Hittil har han fått mer enn 15 timer med gamle 16-millimeter filmer, og dette er allerede digitalisert.

Miljødirektoratet gir Trolltunga 2,8 millioner kroner til stiutbedring, bro, sikkerhet og støtte til Røde Kors.

Pengene kommer over statsbudsjettet, etter at regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om å sette av 7,5 millioner kroner til turistmål med ekstra stor slitasje, gjennom prosjektet «Nasjonale Turstier».

Nå er altså midlene fordelt.

«Redningsaksjoner har vært belastende på lokale redningsmannskaper og slitasjen har vært stor både på sti og infrastruktur i Odda», skriver direktoratet i begrunnelsen for tildelingen til Trolltunga.

Dette er historien om Elsa Laula. Kvinnen som ledet den samiske kampen 70 år før Norge fikk sin første kvinnelige statsminister.

På bildet fra 1916 står hun som en vandrer på en fjelltopp, framme ved et mål, men ikke ved veis ende.

Året er 1917, 6. februar.

I metodistkirka i Trondheim fylles benkene av koftekledde samer og nordmenn i reiseklær.

Flere artikler …

Filtrer slektskilder

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler