Her er syv fakta om nordmenns måltider i riktig gamle dager.

– Matstellet i tidligere tider var vel egentlig ikke så mye å trakte etter, mener pensjonert etnolog Wigdis Espeland, som har loset oss gjennom mattradisjoner for lenge siden.

Noen av dem så gamle at dagens sykehjemsbeboere knapt har minner om dette.

Det er spennende å finne ut mest mulig om forfedrene og de sosiale forholdene de levde under, sier Ingvar Juliussen fra Strusshamn på Askøy. I helgen var 73-åringen én av mange som oppsøkte Schøtstuene på Bryggen for å få mer kunnskap om sine egne røtter.

- En av forfedrene mine het Peder Larsøn og var soldat. Han giftet seg for tredje gang i 1753 på Askøy.

- Vi vet at det er et stort vitebegjær der ute. Interessen rundt slektsgransking er stor. Flere og flere vil gjerne finne ut av hvordan slektstreet ser ut. Når hele folketellingen fra 1891 nå er digitalt tilgjengelig, så er dette noe forskere, lokalhistorikere og slektsgranskere vil ha stor glede av, sier Kristian Hunskaar som er underdirektør i Arkivverket.

 

Branntakstprotokoller gir unike opplysninger om gamle hus. I Digitalarkivet finnes et søkbart arkiv med 35.000 branntakster i Hordaland. Du kan nå søke i et arkiv med 35.000 branntakster i Hordaland.

I dag er det en selvfølge å forsikre hus for å få dekket utgiftene ved skader etter brann eller lignende. Slik har det ikke alltid vært. 

Les er i Bergens Tidende

 

Hovedgrunnen til at Stord ble valgt for den nye skolen, var nok at man der hadde en sokneprest som egnet seg til å være bestyrer for en slik skole.

I tillegg lå Stord strategisk til med gode forbindelser til Bergen. Lokalbefolkningen var både «oplyst» og «sædelig» noe som medførte få barnefødsler utenfor ekteskap. Det var også en fordel at det ikke fantes ølkneiper eller utsalgssteder for brennevin.

Les mer og løs eksamensoppgavene fra 1896 i Bergens tidende

 

Sigrid Kattetveit (83) mista søskenbarnet Karen Larsen då rutebåten DS «Austri» blei senka.

21.februar 1945 klokka 9.32: Arthur H. Simmonds (27) sit ved spakane i eitt av 15 britiske Mosquito-fly. 12 Mustang-fly ­følgjer som eskorte. Flystyrken er tungt væpna med rakettar og automatvåpen, på jakt etter skip i tysk teneste - og for ein gongs skuld utan følgje av norske fly.

Les mer i Bergens tidende

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler