Min mormors far, Karl Emil Falk, som jag skrivit om många gånger förut här i bloggen, dog den 9 februari 1938 av Tarmkräfta (numera heter det tarmcancer). Han hade kämpat på många år med många barn, två hustrur där den första, Emma Holm, dog bara 35 år gammal av Lungsot. 4 av hans 11 barn nådde aldrig vuxen ålder. En gosse som aldrig blev döpt och namngiven blev bara 14 dagar gammal.

Tänkte rapportera lite om hur det går med den kommande släktträffen som jag och tre av mina tremänningar försöker ordna i sommar. Har skrivit om det förut men nu börjar det dra ihop sig lite mer. Vi har ordnat med plats, Vasselhyttans bygdegård. Vi har skickat ut inbjudningar både via Facebook-gruppen och via vanlig snigelpost till dom som inte har Facebook. Anmälningarna börjar komma in så smått.

Fantasin skenar...

… hur gör man då? Går det att komma längre tillbaka i släkten, eller tar det slut där?

fb1

Husförhörslängderna gör ju helt klart livet enklare för dagens släktforskare. De innehåller uppgifter om alla invånarna i en församling, by för by… ner till familjenivå. De är en sammanfattning av födelse, vigsel, flyttlängder och dödsböcker… skulle man kunna säga, och visar hur familjen på en speciell adress såg ut vid en viss tidpunkt.

Min mormors far Karl Emil Falk var född i Guldsmedshyttan 1867 men flyttade runt en hel del under sina barndoms år. Första året nere i Närke, på Haddebo bruk, sedan runt i Guldsmedhyttan, ett tag under 1875 var han med familjen uppe i Nederkalix, sedan hem till Guldsmedshyttan igen. I nästan 4 år bodde dom i Bångbro, Ljusnarsberg när han med familjen, den 9 juni 1880 flyttade till ett litet torp ute i skogen, Nedre Rösjötorp.

Det finns en sida på nätet där du kan hitta många av dina släktingars porträtt. Jag sökte härom dagen på det sätt där man laddar upp en gedcom-fil och fick 9 träffar. Bl.a. min morfar där det blev 2 träffar. Det ena var ett ungdomsporträtt som jag har förut, även på papper men det andra hade jag inte sett. Där fick jag också lite mer information om honom som jag inte hade förut.

Har ju tidigare skrivit om min mormors far Karl Emil och min jakt på hans okända far. Också om den Facebookgrupp jag startat för hans ättlingar. Nu har jag börjat leta ”nyare” släktingar till en av hans systrar, Anna Olivia Falk, gift Rydelius, som också hon var född ”oäkta” den 14 mars 1873. Hon och Karl Emil hade samma mor men med största sannolikhet olika fäder.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler