Det är många olika ortsnamn som dokumenteras i vår släktforskning. Men hur spridda är dessa över Sveriges land? En kul funktion som finns i Google maps är att kunna markera ett antal valfria orter och se deras spridning och relation till varandra. Jag valde att göra detta för de födelseorter som förekommer för min farfars anor, och det var riktigt intressant att se spridningen, eller snarare koncentrationen i mitt fall.

Internet är idag en guldgruva för oss släktforskare. Aldrig förr har det funnits så mycket information där ute och ta del av, och det tillkommer nya uppgifter för varje dag som går. Idag är det främsta sökverktyget Google, och det finns en hel del knep för oss släktforskare att ta till när vi googlar för att lättare hitta det vi söker. Några av dessa knep tänkte jag gå igenom nu.

Idag när jag kom hem från jobbet så låg det en trevlig överraskning i brevlådan nämligen senaste numret av SmåDisigt, medlemsbladet för släktforskarföreningen DIS Småland. I detta nummer finns min artikel om vigselboken med. Ett glatt tack till Egon Burman, medlemsbladets redaktör som valde att ta med den. Det är alltid roligt att se det man skrivit i tryck, och att andra uppskattar det man skriver.

Vi har alla stött på felaktiga uppgifter i publicerade släktträd på internet. Allt från små till stora fel, men personligen tror jag gott om folks insats. Fel beror vanligtvis uteslutande på att man har hört fel, läst fel, skrivit av fel eller dragit en felaktig slutsats när källmaterialet har varit skralt. Få lägger idag ut falska släktdata med vilje. Men det finns klara undantag från detta i släktforskningens historia – de bedragande släktforskarna vars fantasi skapat till stora delar helt påhittade släktträd.

Den 12 mars 2015 skrev jag ett inlägg där jag jämförde de tre tjänsteföretagen Ancestry, Arkiv Digital och SVAR. Då det hela tiden tillkommer nya släktforskare vilket är glädjande så är det alltjämt en mycket vanlig fråga vilket alternativ man ska välja som nybörjare för att primärt komma åt de svenska kyrkböckerna.

I detta inlägg har jag valt att presentera en överskådlig bild över vad de tre olika företagen har att erbjuda vad det gäller intressant material för oss släktforskare:

Under 1930- och 40-talen var det stor aktivitet på Sveriges landsarkiv då den ena släktutredningen efter den andra togs fram. Detta var inte som idag på grund av nyfikenhet och som ett nöjsamt fritidsintresse, utan för att ligga som grund för ifyllande av det så kallade Ahnenpass.

Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler i Tyskland med fanatiska drömmar om världsherravälde och tron på den ariska rasens överlägsenhet.

När jag satte mig i bilen denna morgon och det var tio minusgrader och en envis isskorpa på framrutan, så är det inte utan att man gruffar lite för sig själv och längtar till våren, eller funderar på hur djuren har det ute i skogarna. Tio minus är ju rena blidan säger norrlänningen, men vi har haft en så pass varm vinter hittills så har man ännu inte riktigt vant sig vid kallare temperaturer.

Flere artikler …