Det är därför Sveriges Släktforskarförbund formulerat ett upprop med namninsamling, för att flytta fram gränsen till år 2000 så att alla kan ta del av det unika arkivet, som är en källa till stor kunskap om dåtid och nutid. Initiativet till uppropet kommer från Ted Rosvall, som var ordförande i släktforskarförbundet åren 2000–2008. Frågan om fria digitaliserade dagstidningar på nätet är redan politik: – Det krävs radikala förändringar om det ska bli fritt.

Sveriges Släktforskarförbund och dess ordförande Erland Ringborg hoppas också på att allt digitaliserat material hos Riksarkivet blir tillgängligt gratis. – Jag har bokat tid hos riksarkivarien för att höra hur hon ser på frågan. Det här är en stor fråga och förhoppningsvis kan det hända något 2018, säger Erland Ringborg. Bakgrunden till att frågan kommit på bordet är ett initiativ från Sveriges Släktforskarförbund, som lyfte frågan under överläggningar på Kulturdepartementet förra året.

Ted Rosvall är inte nådig i sin kritik av KB: sätt att tolka upphovsrättslagen, vilken innebär att de digitaliserade dagstidningar som är 115 år eller yngre inte kan läsas hemifrån. – Det är befängt att fortfarande hålla på en lag från 1960, då Internet inte existerade och man inte kunde ana den digitala utvecklingen. KB övertolkar lagen, som ju egentligen handlar om konstnärliga verk, texter och fotografier med en viss ”verkshöjd”, varav det finns mycket lite i våra gamla tidningar.

Sveriges släktforskarförbund har tänkt om och kommer istället att ge ut Sveriges dödbok 7 i två steg, vilket är unikt. Den första versionen släpps på dvd och usb i november 2017. Då ska omkring 65 procent av materialet finnas sökbart. Den fullmatade versionen ges sedan ut i november 2018. Då ska allt vara fullständigt klart. – Visst är det ett djärvt experiment. Men den första versionen blir till ett lägre pris och att vi sedan uppdaterar dödboken ökar förstås attraktionen.

Ett nytt arrangemang att se fram emot är ett öppet hus på nya Stadsarkivet (Västra Sandgatan 7) tisdagen den 25 april. – Det är ett samarrangemang med Stadsarkivet och vi får då en guidning av arkivet. Vi ser verkligen fram emot det. Ja, Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening har full fart i sin verksamhet. Till och med årsmötet i förra veckan drog fullt hus då Birgitta Jönsson höll ett trevligt och intressant föredrag om Gisela Trapp, som hon också skrivit en bok om.

Släktforskardagarna hålls i Halmstad den 26–27 augusti i år, men redan nu finns det planer för var Släktforskardagarna ska äga rum 2018. – Vi har fått en intresseanmälan från Växjö och vi för nu diskussioner om detta, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund. Det är KGF (Kronobergs Genealogiska Förening), Emigrantinstitutets Vänner och Kulturparken Småland AB som tillsammans kommer att stå för arrangemanget. – Definitivt beslut kommer i slutet av april, säger Erland Ringborg.

Sveriges Släktforskarförbund gör allt för att hjälpa släktforskarna i jakten på rötterna. Därför är det stor satsning på serien med handböcker. I dagarna kommer handbok nummer 14 ut. Det har titeln ”Vad står det?” och innehåller många goda råd om hur man tyder gammal handskrift. Författare till boken är Ulf Berggren och Elisabeth Thorsell, två släktforskarexperter. – Den kommer att bli mycket läst. Och det är roligt med handböcker i olika specialområden, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler