Siden Nasjonalbibliotekets prosjekt Bokhylla startet opp i 2009, har nærmere 50 000 bøker blitt digitalt tilgjengelig via deres nettsider. For oss slektsforskere har dette betydd en rekke digitaliserte bygdebøker, tilgjengelig fra vårt eget hjem.
Til tross for at enkelte rettighetshavere har trukket sine bøker fra Bokhylla, av varierende grunner, har tjenesten vist seg meget populær. Bokhylla omfatter alle bøker utgitt i perioden 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene.
For å få dette til, inngikk Nasjonalbiblioteket en avtale med Kopinor som sikret en viss økonomisk kompensasjon til den enkelte utgiver som fikk sin bok digitalisert og tilgjengeliggjort, helt gratis for norges befolkning.
Les hele saken på Kopinor sine egne nettsider.6.2 millioner fordeler Kopinor i disse dager på forfattere, forlag og andre rettighetshavere for at vi skal blant annet kunne lese bygdebøker gratis på nett. Egentlig en passe beskjeden sum i forhold til hva Kopinor ellers betaler ut. Den 15. september ble hele 97,5 millioner betalt ut til rettighetshavere, primært som følge av kopiering i skoleverket.
Foto: Ketil Born, NB