Slik finner du bilder av slekt på nett

Gamle fotografier er gull for en slektsforsker. Noen arver vi etter slekt og venner andre kan vi være heldige å finne igjen i bildedatabaser på nett. Slekt1 har laget en liste over flere norske bildedatabaser som kan inneholde bilder av en av dine slektninger.

Annonse

Sjansen er kanskje ikke så stor, men har du flaks eller en noe profilert slektning kan det være flere bilder å oppdage i mange av de nettbaserte bildedatabasene.

Alle bilder er enda ikke skannet inn

En rekke fotosamlinger over hele landet har for lengst tatt steget ut i den digitale hverdagen. Men til tross for flere års fartstid på nett har de færreste en komplett samling på nett. Det kan derfor være lurt å sjekke samme database flere ganger med jevne mellomrom hvis du har en spesiell mistanke om at nettopp din slektning er avbildet i en spesifikk bildebase.

Trondheimsbilder er en bildesamling som allerede har vært på nett i flere år. Egentlig blir det feil å si at dette er en bildesamling. En bildeportal blir en mer riktig beskrivelse da nettstedet er en fellessatsning mellom Sverresborg Trøndelag folkemuseum, Trondheim byarkiv, Trondheim folkebibliotek og Universitetsbiblioteket i Trondheim.

Har du en slektning som var aktiv i polare strøk kan det være gull verdt å besøke bildedatabasen til Polarinstituttet i Tromsø.

Annonse

Finner du først en avbildet slektning er sjansen stor for at du må betale for å få en kopi til stueveggen eller i slektsboka. Bruken av bildet avgjør ofte prisen så vær oppmerksom på at selv om du egentlig kjøpte bildet med et formål må du ofte avklare bruken på ny med eieren av originalen dersom du for eksempel vil legge bildet ut på nett.

Oversikt over norske bildebaser

Slik finner du flere databaser

Det finnes selvfølgelig en rekke andre fotodatabaser på nett, men det er ikke alltid like lett å finne frem til dem. Det viktigste å tenke på hvis du er på jakt etter slektshistoriske bilder er at nettet er todelt. Overflatewebben kalles den delen av nettet som er søkbart i Google og andre søkemotorer. Motsatsen til overflatewebben er dybwebben hvor det finnes innehold som ikke er gjort søkbart (indeksert) av søkemotorer. 

Felles for mange databaser er at de befinner seg i dypwebben, noe som betyr at man kun finner innholdet i dem ved å søke i deres søkemotorer. Et søk på en slektnings navn eller gård gir derfor ikke nødvendigvis treff i Google. Det betyr imidlertid ikke at bildene av personen eller gården ikke eksisterer, men heller at man må forsøke å finne frem til aktuelle bildedatabaser som kan inneha bildene man er på jakt etter.