Et godt system for å holde orden på slektsgranskningsarbeidet er uvurderlig. Det er ikke kun snakk om et system for å holde orden, men også et system som er med på å effektivisere arbeidet.
Det finnes flere måter å systematisere arbeidet på. Før 1990-tallet introduserte slektsprogrammene på pc var det gjerne kartotek som var tingen da det kom til å systematisere slektsforskningen, men i dag er det de færreste som ikke har arbeidet sitt på et program hjemme på sin egen datamaskin.
Nummersystem
Selv om man i dag har slektsprogram til å holde orden på slektsforskningen kan det være greit å kjenne til enkelte av nummersystemene som finnes for å systematisere slektsforskningen. Dette gjelder ikke kun for sitt eget arbeid, men også for å forstå andres arbeid spesielt når det er i bøker uten hypertekst (tekst som linker til annen tekst).
Kekule von Stradonitz´ system
Tross det vanskelige navnet antageligvis et av de mest brukte. Systemet ble tatt i bruk av tyskeren Stephan Kekule von Stradonitz (1863-1933) på slutten av 1800-tallet. Selv om systemet bærer hans navn har det røtter helt tilbake til 1590, da det ble brukt av en annen tysker ved navn Michael Eizinger. Det er lagt opp slik at du eller den som er ført opp som proband får nummer 1. Din far blir nummer 2, mor nummer 3 osv. Dette gjør at menn får et partall, mens kvinner får et oddetall. Tallene 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, osv vil også være de som bærer med seg slektsnavnene.
![]() |
Slektstreet til hertug Ludvig den første av Württemberg (regjerte 1568-1593) Bilde: Wikipedia |
Lorenz` system
Et annet system som kommer av Ottokar Lorenz (1832-1905). Systemet følger samme talltanke som Kekule von Stradonitz` system men tydeliggjør samtidig slektskap. Altså som forrige system (proband 1, far 2, mor 3, farfar 4, farmor, 5, morfar 6, mormor 7), men med slektskap. Farmor blir derfor 5/2, mens mormor blir 7/3 osv.
Vi skal nok være glade for at vi i dag kan belage oss på en mer eller mindre trofast pc for å holde orden å slektningene. Allikevel er det samtidig noe flott med å kunne videreføre og bruke disse nummersystemene fra tiden før datamaskinen.
Slektsprogram
Dersom du ikke bruker kartotekkort eller liknende for å holde orden på dine forskningsresultater, er sjansen stor for at du bruker et slektsgranskningsprogram. Det finnes en mengde programmer å velge mellom og det er ikke nødvendigvis enkelt å velge et for sine slektforskningsdata. Forhåpentligvis vil denne siden hjelpe deg litt på vei.
Det finnes en rekke programmer som hjelper slektsforskere å systematisere sitt arbeid. De fleste er gratis, i hvert fall som en begrenset utgave. Man må gjerne betale litt for å få en utvidet utgave, men strengt tatt holder det i de fleste tilfeller lenge med den begrensede utgaven.
Slektsprogrammene har eksistert så lenge nå at mange av de har blitt oversatt til norsk, slik at man ikke lenger er avhengig av engelskordboka når manskal bruke programmet.
Brother’s Keeper – Er et veldig populært program som kommer både på norsk og på engelsk. Man kan også generere slektssider ut av dette programmet.
Legacy – Dette slektsprogrammet kan man bruke gratis. Det finnes muligheter for å kjøpe en utvidet utgave som generer litt flere type rapporter, men dette klarer man seg helt fint uten. Programmet kommer både på norsk, engelsk og mange flere språk. Man kan også med dette programmet generere slektssider.