Norge ble i dag valgt inn som medlem av Unescos prestisjetunge verdensarvkomité. Norges delegasjon til komiteen blir ledet av riksantikvar Jørn Holme og fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet.

Verdensarvkomiteen bestemmer verdensarvlisten med klodens viktigste kultur- og naturarvsteder. Komiteen blir regnet som en prestisjetung komité i FN-systemet.

Norge er medlem i verdensarvkomiteen for perioden 2017-2021.

Hydrogenfabrikken på Vemork sto ferdig i 1929, og var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan og Notodden på begynnelsen av 1900-tallet. Den var også åsted for tungtvannsaksjonen natt til 28. februar 1943, trolig den mest kjente enkelthendelsen fra norsk krigshistorie. Hydrogenfabrikken ble revet ved sprengning i 1977.

Mens mange av fyrene langs kysten er lett tilgjengelige, ligger andre langt utenfor allfarvei.

Her kan du stifte bekjentskap med noen av de mange fyrene langs vår lange kyst fra Finnmark i nord til Oslofjorden i sørøst. Får du lyst til å dra på fyrferie etter å ha sett på bildene, da kan du få tips til ferien.

Nordmenn i Antarktis og de subantarktiske områdene har etterlatt seg mange kulturminner.

Grytviken og andre landstasjoner på Syd-Georgia forteller om en industri og en livsstil som varte i nærmere 60 år. Hvalfangsten ga store inntekter til en ung nasjon og la mye av grunnlaget for at Norge ble en polar stormakt. I dag besøkes Grytviken av stadig flere turister.

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler