19
man, nov
4 Nye artikler

Tro ikke at alle i Norge heier på Cecilia Brækhus i duellen mot svenske Mikaela Laurén.

Når Brækhus lørdag setter VM-titlene på spill, er det faktisk en svensk-norsk motstander som venter i Stokke.

– Min mormor, Marie, kommer fra Bergen, og jeg har veldig mange slektninger fra Os, på Haugalandet og i Drammen.

Stadig flere ønsker å spore opp helt unike detaljer fra hjemstedet der bunaden deres tilhører. Det kan føre til nye broderier, stoffer og farger på flere av de allerede kjente bunadene i Norge.

I utgangspunktet har jo interessen for slektsforskning generelt vokst voldsomt de siste årene. Folk er ute etter å finne røttene sine, og gjerne ned i detaljnivå. Derfor løftes gamle drakter og bunader opp og tas i bruk.

Les mer på TV2 

 

Steinmann var den siste gjenlevende av de norske jødene som ble fraktet med Donau fra Oslo i retning konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i 1942. Han døde fredag, 91 år gammel.

Steinmann gjorde en stor innsats for å overbringe historien til nye generasjoner.

I 2012 ble han hedret med Kongens fortjenestmedalje.

Les mer i VG og barnebarnets minneord over ham

 

Hovedgrunnen til at Stord ble valgt for den nye skolen, var nok at man der hadde en sokneprest som egnet seg til å være bestyrer for en slik skole.

I tillegg lå Stord strategisk til med gode forbindelser til Bergen. Lokalbefolkningen var både «oplyst» og «sædelig» noe som medførte få barnefødsler utenfor ekteskap. Det var også en fordel at det ikke fantes ølkneiper eller utsalgssteder for brennevin.

Les mer og løs eksamensoppgavene fra 1896 i Bergens tidende

Det 70 år gamle mysteriet kan være oppklart, mener to nederlandske forfattere. I en ny bok avslører de hvem som trolig anga Anne Frank og hennes familie.

Anne Frank og hennes familie levde i skjul for nazistene i Amsterdam under andre verdenskrig. Mens de i to år levde skjult, skrev Anne Frank en dagbok – dagboken som ble kjent over hele verden etter krigen.

Les mer i VG

Etter å ha funnet en bok – skrevet på latin, trykket i tyske Greifswald en gang på 1650-tallet – ble Siw Charlotte Tangen fra Skedsmokorset veldig nysgjerrig.

– Jeg ryddet hjemme hos min far da jeg fant boka. Jeg husker også at vi hadde boka da jeg var liten jente, men ingen i familien kan svare på hvor den kommer fra, eller hva den inneholder, derfor håper jeg noen der ute kan hjelpe oss med svar, sier Tangen til rb.no.

Les mer på rb.no

Cryos International er verdens største sædbank, og sender sæd til over 70 land med slagordet «Congratulations it’s a Viking». Kvinner kan surfe seg gjennom hundrevis av potensielle donorer, velge ut den de foretrekker, legge dem i handlekurven og bestille sæd direkte fra nettsiden – så få det tilsendt i en frossen beholder.

Det gjør nettsiden sammenlignbar med en hvilken som helst annen shopping- eller datingside.

Les mer på TV2s sider

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler