Sidebar

Filtrer kildene

17
fre, nov
12 Nye artikler

Tyskeren Reinhold Hanning vil i februar neste måtte møte i en tysk rettssal, tiltalt for medvirkning for 170 000 tilfeller av drap i konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen under andre verdenskrig.

93-åringen, som var SS-sersjant, arbeidet som vakt i leieren i perioden januar 1943 til juni 1944.Det er anslått av over en million mennesker ble drept i Auschwitz-leieren under krigen.

Trygt plassert i ly av en bergnabb under Folgefonna ligger en av Hardangers største kulturskatter. Agatunet er Norges mest kjente klyngetun, og noe av det nærmeste vi kommer en landsby her til lands.

Tunet huset en gang ni gårder og 16 husmannsplasser - til sammen 200 mennesker. I dag består det av 30 fredede hus, og er et godt bevart minne om det Vestlandet som en gang var.

Les mer i Dagbladet

Trondheims byhistoriker har funnet landets eldste homsegraffiti på en av Nidarosdomens vegger.

- Se her sitter den, skratter historikeren Terje Bratberg og peker ut en hugget inskripsjon på en diger steinblokk i Nidarosdomens sørvegg.

De fire ordene er - ifølge eksperten - skrevet på latin og skal forstås slik: «LAURENSIUS CELVI ANUS PETRI».

Les mer i Dagbladet

 

Å gjøre egen slektsfortelling allmenngyldig vesentlig er ikke lett. Men det er fullt mulig.  Gjertrud Jynges tippoldefar var Jakob Walnum, presten som grunnla Omstreifermisjonen i Norge.

- Det var en historie her som ikke var fortalt. Jeg måtte undersøke den nærmere, sier Gjertrud Jynge fra scenen. Hun snakker om sin tippoldefar og hans rolle i forfølgelsen av norske tatere. 

Les mer i Dagbladet

 Flere har bedt om innsyn i lepraarkivet etter at Jon Almås gravde i sin slektshistorie i «Hvem tror du at du er?» på NRK. - Før fikk vi aldri henvendelser på lepraarkivene, det gjør vi nå.

Arkivene befinner seg i Bergen, men henvendelsene kommer gjerne til Riksarkivet i Oslo.  Ifølge kommunikasjonssjef i Riksarkivet, Margaret S. Aarsæther, har det vært en betydelig oppgang i trafikken på Riksarkivets nettsider, etter at NRK-programmet hadde premiere i begynnelsen av januar.

Les mer i Dagbladet

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Filtrer kildene

Gratis slektstavler