22
tor, feb
4 Nye artikler

Havnen i Djupivogur på Island, der slaven Hans Jonathan flyktet til i 1802. Nå er 38 prosent av arvemassen hans gjenskapt.

De fysiske restene av Hans Jonathan er for lengst forsvunnet, og forskerne har ikke hatt adgang til DNA fra ham – de har rekonstruert en stor del av genene fra hans nålevende slektninger.

Det er første gang i verdenshistorien en forskergruppe viser at det er mulig.

Enkelte forskere har så smått begynt å se historiene om vikingtidens guder i et nytt lys.For de skal kanskje ikke bare tolkes som mytiske figurer. Kanskje skal de forstås helt bokstavelig, som noe vi kan se når vi ser opp i nattehimmelen.

Historien om Gylfis forhekselse handler om den svenske kongen Gylfi, som blir lurt av en gud.....

Karve vokser vilt i Norge, men fordi mengdene som ble utført var store må på det 1700-tallet også ha blitt dyrket.

Det har ikke vært mulig å finne ut særlig mye om karvedyrkingen på denne tiden, men at den var stor, er utvilsomt (se egen tabell); I 1790 var den helt opp i nesten 677 000 pund, altså noe over 300 tonn.

Om du skal til London i løpet av sommeren og bestiller deg en øl ved baren i en pub bygget en gang på 1700-tallet, så skal du trampe litt ekstra i gulvplankene og stryke litt på bardisken, vinduskarmen eller bjelkene. De er nemlig norske (altså, forutsatt at de ikke har blitt byttet på de siste vel 250 årene. Og overraskende ofte har de faktisk ikke blitt det).

Om du skal til London i løpet av sommeren og bestiller deg en øl ved baren i en pub bygget en gang på 1700-tallet, så skal du trampe litt ekstra i gulvplankene og stryke litt på bardisken, vinduskarmen eller bjelkene. De er nemlig norske (altså, forutsatt at de ikke har blitt byttet på de siste vel 250 årene. Og overraskende ofte har de faktisk ikke blitt det.).

Les mer på forskning.no

I 1794 kom det noe over 20 millioner meksikanske småkryp til Oslo. De farvet, bokstavelig talt, byen rød.De meksikanske småkrypene var Kochenillebiller som ble (og blir) brukt som farve, bl.a. for tekstiler. Avhengig av hvor mange farvebad og hva du gjør med dem får du en rød/rosa/ lilla-farve og har faktisk til alle tider vært ganske så ettertraktet.

Les mer på forskning.no

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler