Karve vokser vilt i Norge, men fordi mengdene som ble utført var store må på det 1700-tallet også ha blitt dyrket.

Det har ikke vært mulig å finne ut særlig mye om karvedyrkingen på denne tiden, men at den var stor, er utvilsomt (se egen tabell); I 1790 var den helt opp i nesten 677 000 pund, altså noe over 300 tonn.

Om du skal til London i løpet av sommeren og bestiller deg en øl ved baren i en pub bygget en gang på 1700-tallet, så skal du trampe litt ekstra i gulvplankene og stryke litt på bardisken, vinduskarmen eller bjelkene. De er nemlig norske (altså, forutsatt at de ikke har blitt byttet på de siste vel 250 årene. Og overraskende ofte har de faktisk ikke blitt det).

Om du skal til London i løpet av sommeren og bestiller deg en øl ved baren i en pub bygget en gang på 1700-tallet, så skal du trampe litt ekstra i gulvplankene og stryke litt på bardisken, vinduskarmen eller bjelkene. De er nemlig norske (altså, forutsatt at de ikke har blitt byttet på de siste vel 250 årene. Og overraskende ofte har de faktisk ikke blitt det.).

Les mer på forskning.no

I 1794 kom det noe over 20 millioner meksikanske småkryp til Oslo. De farvet, bokstavelig talt, byen rød.De meksikanske småkrypene var Kochenillebiller som ble (og blir) brukt som farve, bl.a. for tekstiler. Avhengig av hvor mange farvebad og hva du gjør med dem får du en rød/rosa/ lilla-farve og har faktisk til alle tider vært ganske så ettertraktet.

Les mer på forskning.no

Østlandsforskning og Norsk Institutt for Bioøkonomi ser på ølbryggingen i norske fjellbygder.

En viktig datakilde er upubliserte spørrelister som Norsk Etnografisk Samling sendte ut på 1950-tallet, og som er besvart for en del bygder i Gudbrandsdalen. I tillegg finnes det informasjon i bygdebøker og årbøker. Vi presenterer her foreløpige resultater fra dette arbeidet.

I disse kalde vinterdager er det godt med kakao. De drakk kakao også på 1700-tallet i Norge, men det var dyrt, og ganske sjeldent. Ved hjelp av de nå transkriberte og søkbare tollistene kan vi nå finne ut hvor mye kakao som kom til Christiania på 1700-tallet, hva en kopp kakao kostet, og hvor mye det i praksis ville si for eksempelvis en tjenestepike.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler