Om det ikke var Thorvald Sletten som drepte sin mor med to skudd mot hodet, gikk det en drapsmann løs. Var mannen som fikk opplest dødsdommen i retten uskyldig?

To naboer som gikk på veien forbi gården fortalte i vitneavhør at de hørte to skudd den dagen Mor Sletten ble drept. En av dem hevdet at han så Thorvald på verandaen på tidspunktet drapet må ha skjedd.

- Alle tider har hatt sine måter å framstille et menneske på, sier Lisabet Risa, førstearkivar ved Statsarkivet i Stavanger som  lørdag holdt innlegg under Arkivenes Dag på Sølvberget.

- Selfien har hatt en lang utvikling. Det begynte med de viktigste karene, og det endte med ungdommen.

      .....På 1860-tallet begynte folk å ha bilder tatt av seg selv for å lage såkalte visittkortbilder, små bilder av personer som var limt opp på pappskiver.

Ifølge Risa var det vanlig å dele ut disse bildene til venner, eller folk man gjerne ville bli venner med eller bli husket av, litt sånn som Facebook. Og det var vanlig å ha et visittkortalbum på bordet i stuen som man viste fram, forteller Risa.

- Til og med Kong Karl XV lot seg overtale til å ta visittkortbilder, som han kunne dele ut og bruke til nettverksbygging, sier hun.

Fengselsvesenet brukte også fotografier for å sørge for at rømte fanger lettere kunne bli identifisert. Fra 1860-tallet kom også en ny bruksgruppe til - utvandrerne til Amerika. Da skulle disse ta avskjedsportretter som de skulle dele ut før de reiste.

Les mer i Aftenbladet

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler