I fjor markerte det offisielle Norge at det er 75 år siden landet ble okkupert av Tyskland og 70 år siden frigjøringen.

Regjeringen laget minnemedaljen for dem som gjorde en viktig innsats under krigen, men som ikke har fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder ikke minst de som bidro på sivil side, understreket regjeringen.

Mye uvurderlig lokalhistorie forsvant da Hydro bestemte å flytte Hydrosamlingen fra Herøya til Industriarbeidermuseet på Rjukan.

Det unike Herøyamaterialets skjebne er blitt en dokumentasjon på lokale myndigheters sørgelige unnfallenhet overfor vår egen nære industrihistorie gjennom mange tiår. Sett i ettertid, hadde Hydro lite handlingsrom. Hvem skulle tatt ansvar for samlingen?

Torbjørn Aasetre nøster opp i historien omkring vikingspenna fra omkring 1050 som ble funnet på Eriksmyr i Langangen.

– Bronsespenna ble funnet av bonden Håkon Langangen omkring 1950. Det er usikkert hvordan han kom over den, men han holdt nok på med noe jordarbeid, forteller Aasetre.

Urnesspenna er kanskje den mest kjente spennetypen fra slutten av vikingtiden og begynnelsen av middelalderen.

Les mer i Porsgrunns Dagblad

 

Flere slektninger sitter på informasjon om sine forfedre som har vært sjøfolk, og noen av dem deler nå sine informasjoner med sjømannsforeningen.

Arbeidsgruppa i Brevik og Omegn Sjømandsforening som holder på å registrere sjøfolk gjennom tidene fra Brevik, Stathelle og Sandøya, har fått noen henvendelser etter at PD i forrige uke skrev om prosjektet deres.

Les mer i Porsgrunns Dagblad

 

Nå er 100 år med PD-historie samlet i kjelleren på Porsgrunn bibliotek.

Bibliotekar Astrid Aase Thorstensen har sørget for at 42 hyllemeter av lokalavisa nå er arkivert etter år og måned.

– Dette utgjør et viktig kildemateriale, og vi ser at arkivet er i bruk støtt og stadig. Spesielt av folk som skriver lokalhistorie, men alle får tilgang til permene. Det er bare å spørre oss.

Les mer i Porsgrunns Dagblad

 

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler