I dag mandag skal konservator Ola Grefstad og Johan G. Foss, leder i Fosen historielag, ut på en tre dagers «kulturhistorisk vandring» på Fosenhalvøya.

- Tre avsatte dager er lite i denne sammenhengen, så det blir ikke så veldig mye vi regner med å få med seg i denne omgangen.

Grefstad og Foss kommer vandrende med følgende spørsmål:

Det var i 1967 at Jørund Berg fra Nes i Bjugn gikk etter en nybygd veg som var laget i samband med at det ble satt opp kårstue på gården. Det ble gravd i et sandtak for å få masse til vegen.

En dag han får han øye på noe.

–Jeg trudde det var noe dingeldangel, sier den pensjonerte bonden.

Fredrik Horneman er tildelt Fortidsminneforeningens hedersnål for sitt arbeid med å bevare kulturminnet Reins Kloster.

Reins Klosters gårdshistorie går tilbake til forhistorisk tid. Middelaldergården var krongods. Nonneklosteret ble grunnlagt i 1226, og var tilholdssted for kvinner fra øverste samfunnssjikt. I det nåværende anlegget flettes bygningsmasse fra middelalder, 16-, 17- og 1800-tall sammen i en vev som er helt unik i nasjonal sammenheng.

Etter flere år uten aktivitet, er DIS-Austrått nå i gang igjen. Tirsdag kveld hadde de møte for første gang på lenge.

DIS-Austrått ble formelt stiftet 18.september 2004, og hadde i flere år jevnlige møter ved Ørland folkebibliotek, der foreningen hadde god tilgang til bygdebøker og lignende, informerer leder i DIS-Austrått, Gry Valvik Meisingset.

Slumpetreff har gjort at det lever folk fra fru Inger av Austråtts slekt på Ørlandet. Til neste år planlegges slektstreff på herregården.

 

Eldar Stig Andresen fra Utakleiv i Lofoten lever og ånder for slektsforskning.

I det siste har han besøkt søskenbarnene Harald Arnljot Johansen og Reidun Ervik på Uthaug, som altså er levende etterkommere av adelsfrua fra Austrått på morssida.

Les mer i Fosna Folket

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler