Sidebar

Filtrer kildene

20
man, nov
3 Nye artikler

– Dette skjelettet har ligget på samme sted i nesten 240 år. Ifølge sagnet hadde Åne Ånesen tilhold her.

Åne Ånesen levde fra 1737 til 1811, han skal ha vært en dyktig bjørnejeger. Ifølge enkelte kilder skal Åne ha felt over 100 bjørner i distriktet.

Åne bodde lenge i Kleiva i Kjerringnesdalen, før det bodde han på Kinneset og seinere i Lovika.

Den 45 meter lange VDS- lokalbåten var solid bygd ved Akers mek. verksted i Oslo 6 år tidligere, altså i 1915.

Hun hadde om kvelden gått ut Hadselfjorden i rute fra Melbo til Skagen i Bø. Derfra gikk skipet videre på et tidspunkt mellom klokken 22 og 23 med kurs for Dragnes.

Anløpet skulle som vanlig foregå ute «på reden» med ekspedisjonsbåt......

I det meste av sitt yrkesaktive liv var han lærer, men det er først og fremst for sin innsats for lokalhistorie, stedsnavntradisjoner og folkeminnesamling han hedres av Kongen, ikke minst når det gjelder å påvise de samiske navnetradisjonene i regionen.

Han har blant annet gjort et banebrytende arbeid ved å påvise de samiske navnetradisjoner i regionen.

Utflytta bøfjerding Elling Ellingsen etterlyser interesse for å redde den gamle bilferja Bø, som gikk mellom Straumsnes og Stokmarknes fra 1948 til 1968.

– I arbeid med lokalhistorie ble jeg gjort oppmerksom på at den første bilferja som gikk mellom Straumsnes og Stokmarknes fremdeles eksisterer, og hadde sunket ved kai ved Fjell utafor Bergen i 2014, forteller Ellingsen til Bladet Vesterålen.

Sortland museum åpner tirsdag over påske ei utstilling med et utvalg av Atle Paulsens tegninger og akvareller.

Gjennom bildene hans blir vi kjent med våre forfedres liv og levekår, og for sortlendingene er det mye å nikke gjenkjennende til, både når det gjelder gamle hus og landskapet i de forskjellige delene av kommunen. Paulsen gir oss kunstopplevelser samtidig som han levendegjør historia.

Samefolkets dag ble markert med foredrag og festretten bidos på museet i Alsvåg. Og selveste eksperten på lokalhistorien og samefolkets utbredelse i Vesterålen, samt bygdebokforfatter Johan Borgos, holdt foredrag.

Ann-Lisbeth Jakobsen Olsen stammer fra Sivert Olsen-slekta, den største sjøsamiske slekta i Vesterålen, som kan spores tilbake til 1600-tallet.

Eine-juletreet hadde sin selvfølgelige plass midt i rommet, da museumsutstillinga Jul i Norge åpnet på Sortland tirsdag. Det duftet godt av einer, da Asbjørn Høgden boret stadig nye einegreiner inn i rogn-stammen i juletrefoten.

Mest kuriøst er kanskje skikker fra krigstida, – julepynt med nazi-symbol, sier førstekonservator Åsa Elstad, og viser oss kuler og spir med hakekors.

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Filtrer kildene

Gratis slektstavler