Sidebar

Filtrer kildene

17
fre, nov
12 Nye artikler

21. oktober 2016 er det 100 år siden Harry Lagert ble født. Det er i år også ti år siden han døde (6. april 2006).

Harry Lagerts Nattcup går hver høst i regi av Nydalens Skiklubs orienteringsgruppe. Noen stor orienteringsløper var han imidlertid ikke ifølge selg selv, men han betydde mye for o-idretten likevel – og var en ener i andre grener.

En kløktig og frekk plan skulle sikre vanntilførselen til den stadig voksende hovedstaden på 1800-tallet. Det gikk utover nabokommunene.

Slik begynner historien om Det store vanntjuveriet, i Årsskriftet til Maridalens Venner: Kampen om vannet, skrevet av journalist og forfatter Stein Erik Kirkebøen.

Vi er på midten av 1800-tallet, moderne industri inntok Akerselvas bredder.

25. september 1934 gikk den aller første avgangen på «Kjelsåsbanen».

Bildet øverst i denne saken er tatt av fotograf Anders Beer Wilse, og viser sannsynligvis den aller første avgangen på linjen, som den gang hadde nummeret 4.

I dag kaller vi den Kjelsåstrikken, og den har linjenummer 11. Linje 12 kjører til Kjelsås tidlig om morgenen, om kvelden og i helgene.

Kjenner du igjen motivet? Bildet tatt i Grefsenveien. Men hvor?

Fotografen har stått omtrent der Sandakerveien blir til Grefsenveien, og hvor gata krysses av Hans Nielsens Hauges gate.

Motivet er hentet fra et postkort, og dermed er både fotograf og nøyaktig årstall ukjent, ifølge eierinstitusjonen Oslo Byarkiv, som kan fortelle mer om det frossede tidsbildet.

I 1782 ble dette kartet over Sognswandet tegnet opp. Det var oppstått konflikt mellom Iver Sogn og Halvor Blindern.

Hege Brit Randsborg, arkivar ved Riksarkivet forteller.

– Bakgrunnen var at Iver Sogn anla sak fordi han mente at Halvor Blindern - som eide Gaustad som strakk seg mot vestre side av Sognsvann - hadde anlagt demningen syd ved vannet, ulovlig.

– I 1884 kjøpte Oslo kommune Lille Ullevål - 134 mål - for å bygge et epidemisykehus og deretter Store Ullevål i 1909 hvorav 133 mål ble disponert til sykehuset.

Høsten 1884 nedsatte formannskapet i Oslo en komité som skulle gjøre forslag til fordeling av de innkjøpte arealene mellom sinnssykeasyl, epidemilasarett og alminnelig sykehus samt gi forslag om bygningsmåte, skriver Store Medisinske Leksikon om historien til sykehuset.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Filtrer kildene

Gratis slektstavler