For litt over to uker siden hadde Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge og NRK-profilen Hans Olav Brenner aldri møtt hverandre. Nå eier de en tidligere prestegård sammen.

For Hans Olav Brenner handler det mest om historien som skjuler seg i veggene. I dagene før budfristen gikk ut fordypet han seg i bunkevis av skriftlige kilder hos Riksarkivet.

Tro ikke at alle i Norge heier på Cecilia Brækhus i duellen mot svenske Mikaela Laurén.

Når Brækhus lørdag setter VM-titlene på spill, er det faktisk en svensk-norsk motstander som venter i Stokke.

– Min mormor, Marie, kommer fra Bergen, og jeg har veldig mange slektninger fra Os, på Haugalandet og i Drammen.

Det indirekte slektskapet mellom de to politikere var ukjent for Vedum inntil han som nyvalgt stortingsrepresentant fra Hedmark traff på utenriksminister Støre i 2005.

– Min kones slekt og Trygves morsslekt har samme aner på Hedmarken, rundt Slagsvold gård, forklarer Jonas Gahr Støre.Hans kone og Sp-lederens mor er tremenninger. Det betyr at Trygve Magnus Slagsvold Vedum og Støres sønner er firmenninger.

Røttene har å gjøre med hvor «hjemme» er. Føttene tar deg ut i verden – men også hjem igjen.

Det er nok ennå en smule sannhet i den fineste setning NRK-legenden Herbjørn Sørebø skrev: «Alle reiser er ein omveg heim.»

Det første er føtter. Det siste er røtter. Begge deler er imidlertid meg, begge er del av min historie.

Han var folkehelt og en av skøytesportens pionérer. Som hurtigløper gikk Axel Paulsen (1855-1938) fortest av alle både forlengs og baklengs, og han innførte stilen med kraftige skyv og begge hendene på ryggen.

Som kunstløper imponerte han med hopp og med stil.

Skøytene han brukte under sin historiske oppvisning i Wien i 1882, dukket opp under en opprydning på Follo Museum i Drøbak.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler