Stedsnavnene er en viktig del av vår identitet. Her er endelig listen over de 50 mest kuriøse stedsnavnene i Fredrikstad-distriktet.

I Fredrikstad, Hvaler og Råde finnes anslagsvis rundt 100.000 stedsnavn. Jeg har forsket på rundt 50.000 av dem.

Folketradisjonen og betydningen til de 500 mest forunderlige navnene har fått plass i boka «Fra Fredagshølet til Isegran».

Isegran – et eldgammelt stedsnavn uten sidestykke.

Som stedsnavn er Isegran enestående i sitt slag. Det er så spesielt at det ikke finnes noen enkel og god forklaring på hva det betyr. Det fortjener derfor grundig tolkning uten noe bastant punktum bak. Tross sin beskjedne størrelse på rundt 70 mål har holmen hatt en viktig strategisk beliggenhet. Først i middelalderen, deretter da Fredrikstad ble befestet på 1600-tallet.

Det startet med brygge og lagerskur på slutten av 1800-tallet, så kontorer, fiskemottak, elvepromenade og restauranter. Historiker Trond Svandal gir hele historien.

I løpet av snart 450 år har Fredrikstad forvandlet seg som by, ikke bare én gang men mange. Fra trelastby og festningsby, til tungindustrien og skipsbyggingens by, til den i våre øyne moderne byen av i dag. Forvandlingene har skjedd i takt med at byens livsgrunnlag har endret seg, og med det også menneskene og bygningene som utgjør den.

 

Vil hedre slekter som slet før forbrukersamfunnet kom.

Det er sjette år at de innbyr til lysfest ved vintersolverv. Sted: Levende Museum Narnte, som Nabbetorp historie- og miljøvernlag har etablert helt på eget initiativ på stedet der Fredrikstads lengst drevne teglverk lå, i Narnteskogen ved Glommas østside.

I disse dager da kjøpekraft og kronekurs er et hett samtaleemne, ønsker Hauglin og co. å minne om den gang vårt overflodssamfunn var en utopi.

 Les mer i Fredrikstad Blad

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler