Sidebar

Filtrer kildene

22
ons, nov
0 Nye artikler

En stolt og glad bygdebokgjeng kunne torsdag lansere første bind, Åsbøen - Kårvatn, av de nye bygdebøkene for Surnadal.

Boka bygger i all hovedsak på bind to av Hans Hyldbakks Heimar og ætter i Stangvik, men har flere bilder, flere kart, inkluderer flere heimer og flere personer i tillegg til ny layout og nye samt korrigerte opplysninger.

Bildet viser orginalene og resultatet av mange års arbeid.

Tokle levde fra 1779-1858 og bodde på Austigard i Ytre Stangvik. I dagboknotatene sine skriver han blant annet om hvordan han eksperimenterte med fruktdyrking og hagebruk i Stangvik. Han skriver også om hverdagslivet i Stangvik, så her finnes det både hagehistorie og lokalhistorie.

Selv har jeg i lengre tid stilt meg spørsmål om kvaliteten på den nyreviderte bygdeboka.

Man klusser ikke med Hyldbakks språk og tekster! Man klusser ikke med kirkebøkene! Man klusser ikke med historisk kilder og opplysninger!I de 11.000 publiserte sidene med lokalhistorie som Hyldbakk fikk utgitt, vil det selvfølgelig finnes feil. Så direkte feil i Hyldbakks bøker burde rettes opp, selvfølgelig.

Skogområdet ovenfor skolene på Øye har i alle tider vært brukt til både utflukter og lek, men ikke alle kjenner til hvilke fornminner skogen skjuler.

Under andre verdenskrig lå det en stor leir for tyske soldater, hvor det nå står skolebygg, idrettshall og fotballbane.

I skogen ovenfor leiren laget tyskerne skyttergraver, sprengte ei hule og bygget sekskanter i stein med hittil ukjent formål.

 

Det er planlagt 10 bind med bygdebøker for Surnadal. Det første bindet er for Todalen, og det blir utgjeve i november 2015.

Dei nye bygdebøkene bygger i utgangspunket på dei gamle Hyldbakk-bøkene. Men det er ein del feil og manglar i dei gamle bøkene, og ein er avhengig av å kontrollere informasjonen mot kyrkjebøkene, som er dei sikraste kildene ein har.

No lanserer dei og den nye bygdebokportalen for Surnadal.

Les mer i Trollheimsporten

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Filtrer kildene

Gratis slektstavler