Sidebar

Filtrer kildene

17
fre, nov
12 Nye artikler

3. klassingane veit at vegen dei går på var den vegen folket på Moldekleiv og Grasdal nytta når dei skulle til kyrkja.

-Eg har høyrt at dei kalla det "Grautabrekko" eller "Grautabrekkene" fordi det var her dei sette seg ned og hadde matpause når dei heldt på med slåtten.

-Dette er bilde av eit brurepar frå Ådland. Bildet er henta frå bygdeboka.

Den ærverdige kjensla har berre blitt større etter at eg fekk høyra om min fem gongar tippeoldefar, fortel Vidar A. Stusdal Fyllingsnes frå Lindås.

Denne “tippoldefaren i femte” heitte nemleg Ole Erichsen Svindal, og var ein av dei aller mest sentrale under Strilakrigen i 1765.

Han blei dømt til døden etter opprøret, og sendt til slaveriet på Bergenhus for å avventa fullbyrdinga av dommen.

I desse dagar lanserer Vidar Lehmann bygdebok om Ostereidet og området rundt.

- Eg har lyst å ta vare på historia om dei som har budd der, for dei som bur der no og for dei som flyttar dit, seier han.

Fram til 1964 høyrde Ostereidet og grannelaget som kjent til Hosanger kommune. Dermed har området ikkje fått den omtalen det fortener verken i bygdeboka for Osterøy og Strilesoga, meiner Lehmann. 

Les mer i Strilen

9. april 1940 vakna Bernhard Spurkeland av flydur over Seimsbygda, og før dagen var omme var han på veg vekk frå bygda for å kjempa i krigen. I desse dagar er det 75 år sidan tyskarane gjekk til åttak på Noreg. Dei fleste av dei som kjempa i krigen er gått bort, men historiene lever. Sissel-Anny Hjelmtveit har gjort mange lydopptak med faren Bernhard Spurkeland (1913-2002).

Les mer i avisa Strilen

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Filtrer kildene

Gratis slektstavler