21
ons, mar
1 Nye artikler

En ny fyldig årbok fra Fosen Historielag har nettopp kommet ut.

Årets bok har en sak av Leidulf Hafsmo, - Barneår på Fosen.

Alf Hammervold skriver om Gullringen fra Reinsklosteret og Johan G Foss har en fyldig sak om Fiskevær, skreifiske og landvorde (en gammel fiskeavgift) i Fosen på reformasjonstida.

- Vi har barbert budsjettet. Lenger ned kan vi ikke gå om vi skal gi ut et historieverk.

Fosen historielag holder på å utarbeide regionhistorie for kystkommunene i Sør- Trøndelag. Første bind kom i 2005, andre bind skal foreligge i 2019.

Hverken Snillfjord, Hitra eller Frøya hadde på søknadspunktet betalt i dette bokprosjektet, enkelte Fosen-kommuner hadde betalt inn hele eller deler av summen.

Snart er det 50 år siden Hitra idretts-lag så dagens lys. I den anledning ønsker styret å få laget en jubileumsberetning slik at man har historien samlet for ettertiden.

Problemet er at det foreligger svært få kilder fra de første årene.

Bror Blichfeldt i idrettslaget tror neppe protokoller og andre papirer er kastet.

"Proprietærene Parelius paa Hitteren og Handelsstedet Hopsø" er kommet ut av trykken og klar for påskeinnrykket på Hopsjøbrygga.

Heftet ble første gang utgitt i 1993.

Gjennom 32 bildelagte sider får man en form for kortversjon av Hopsjøens historie som et av de mest sentrale handelsstedene langs norskekysten fra 1700-tallet og utover.

Elisabet Hansson fra Malmö lurer på om noen av Hitra-Frøyas lesere drar kjensel på noen av disse personene. Elisabets mormor er fra Frøya, og bildene har hun funnet i et fotoalbum hun har arvet fra bestemoren sin.

-  Ettersom min mormor kommer fra Frøya, antar jag at familien på bildene kommer derifra. Jeg kan ta feil, men må begynne å lete et sted.

Man må ha både god tid og tålmodighet når man bedriver slektsforskning. Arne Guldbrandsen har hatt begge deler. Rett før jul kom resultatet av 15 års arbeid i bokform.

Tenk deg at du er oppvokst på 1800-tallet i en søskenflokk sju. Hjemstedet er en fjellgård i Valdres. Flere uår på rad gir dårlige avlinger, og gården kan ikke lenger fø familien.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler