10
man, des
10 Nye artikler

Gravminneregistre i Skandinavia

Slekt1

Kirkegårdene er fulle av dem og de finnes over hele landet; gravstener som inneholder navn og gjerne fødselsdato og dødsdato og i enkelte tilfeller ytterligere informasjon som for eksempel avdødes yrke. Over hele Skandinavia har frivillige bidratt til å bygge opp registre over gravminner fra kirkegårder i både Norge, Sverige og Danmark. Registrene kan du søke helt gratis i og kanskje du finner både en eller flere avdøde slektninger.

Norske gravminner

Med Gravminner i Norge gjør Slekt og Data, tidligere kjent som DIS-Norge, en formidabel jobb når det kommer til å registrere graver fra hele landet. Takket være deres iherdige innsats kan man med enkelhet søke opp avdøde slektninger, lese deres gravstøtteinnskribsjoner og kanskje til og med se et bilde av selve gravstøtten.

Danske gravminner

Gjennom DK-Gravsten som samarbeider med Find en grav kan man finne flere hundre gravlunder og informasjon om gravminnene som befinner seg på dem. Sistnevnte nettsted ble inntil nylig drevet av Birgit Nielsen, men hun måtte sommeren 2009 la Erik Fogh Rasmussen ta over på grunn av sykdom. DK-Gravsten blir drevet av Joan Bedsted og Torben B. Sørensen og sammen med Find en grav utgjør disse nettstedene en flott kilde for å finne gravene til sin danske slekt.

Takket være godt samarbeid mellom de to nettstedene har de unngått dobbeltregistreringer. DK-Gravsten har pr. oktober 2017 registrert hele 1976  kirkegårder, Find en grav viser ikke til noen tall, men at arbeidet er omfattende er det ingen tvil om.

Svenske gravminner

Nettstedet SvenskaGravar er et godt sted å starte for å lete etter gravminner i Sverige. Nettstedet innehar informasjon om gravminner fra Stockholm, Gøteborg og 42 andre kirkegårdsområder. Det hele blir presentert ganske delikat og helt gratis. Gravar.se er en annen nettside som reklamerer med å ha nesten 2 millioner svenske gravminner i sin database.

Kan man fotografere gravstener?

Da DK-Gravsten begynte å fotograferer gravstener vakte det reaksjoner i Danmark. Etter en artikkel i Vejle amts folkeblad reagerte en Vejlending så sterkt at saken etterhvert havnet hos både kirkeministeren, justisministeren og datatilsynet. Kunne man uten videre fotografere gravstener og legge dette ut på nettet? Hva med de pårørende? Var dette etisk riktig?

Ingen av de tre nevnte instansene hadde noe i mot det arbeidet som DK-Gravsten gjorde og Vejlendingen oppnådde kun økt reklame for DK-Gravsten. Nettstedet har imidlertid satt opp 10 gode råd for fotografering av gravstener for å begrense sjansen for å støte enkeltmennesker.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler