18
søn, nov
6 Nye artikler

Fotograf-familien Beyer fra Weimar i Tyskland

Slekt1

Bestefaren Günther Beyer grunnla "Wissenschaftliches Institut für Projektionsphotographie" i 1926. Han overlot virksomheten til sin sønn Klaus G. Beyer som i sin tur overleverte det til sin sønn Constantin. Klaus Beyer fotograferte kunstverk og bygninger, slik hans far Günther hadde gjort. Bestefaren hadde vært ute av stand til å fullføre sine kunsthistoriestudier på grunn av pengemangel og etter den den andre verdenskrigen utdannet han sønnen som fotograf. 

Da Klaus Beyer døde i 2007, 85 år gammel, etterlot han seg 110 serier med fotografier fra Bauhaus og Fritz Cremer, av Erfurt-katedralen samt historiske bybilder og dokumentasjon av bygningsanlegg. Det er enkle stilleben med perfekt satt lys og rette linjer. Intet distraherende forstyrrer disse komposisjonene, som kunstverk og monumenter utvikler de sin egen skjønnhet.

Constantin Beyer fotograferer også først og fremst bygninger, landskap og kunstskatter.Nylig utkom hans nyeste bok om Weimar. Det er en familietradisjon: Både hans far og bestefar utgav flere bøker om Weimar. Men fremfor alt forvalter Constantin Beyer det store arkivet som hans forfedre har etterlatt ham. Det består av ca 55 000 negativer, det eldste fra 1926. De forteller ikke bare historien om en familie av fotografer - men bybildene vitner også om Tysklands og Thüringers historie fra forrige århundre med dets kriger og ødeleggelser.

En del utskrifter og negativer bevarer Constantin Beyer i sitt tidligere mørkerom som han ikke lenger trenger siden han gikk over til digital fotografering for to år siden. En annen del er lagret i kjelleren. "Thüringen, Köln, Brunswick, Stuttgart, Magdeburg, India", viser han mens han går langs de meterlange små merkede tre skuffene. En del av bildene har han allerede digitalisert. I rolige vintermåneder fortsetter han, skuff etter skuff, å opprettholde dette arkivet er et helt livsverk.

"Og her," han trekker fram en liten boks, "Dette er den andre delen av vår kulturarv." Han viser til bilder av manuskripter. "Rainer Maria Rilke," sier han. "Min mor var hans barnebarn."

Han blar videre gjennom en nøye kunstferdig bundet og innpakket papirpakke. Dette ble laget av hans bestefar i 1927 til Hindenburgs åttiårsjubileum: Tavler med bilder av presidentpalasset i Berlin i storformat. Bildene har en enkel, geometrisk skjønnhet. Vaktene ved inngangen til palasset er de eneste menneskene. De ser ut leketøysfigurer. Det er bare ti eksemplarer av dette og bymuseet i Berlin ville ha likt å eie det, men hadde ingen penger å kjøpe det for.

I februar 1945 gikk Günther Beyer gjennom Weimars gater og dokumenterte ruinene etter bombingen og fangene fra konsentrasjonsleirene som måtte rydde opp. Han var også til stede da Goethes og Schillers kister ble returnert fra den medisinske bunkeren i Jena til Weimar fire dager etter krigen. Bildene viser saluterende soldater ved de to blomsterdekkede kistene.

Günther Beyer var stasjonert i Normandie under den andre verdenskrig. Han har også fotografier derfra.

"Vi er klassiske håndverkere", sier Constantin Beyer, som i sin tur ble trent av sin egen far i familiens studio. "Jeg har alltid vært her," sier 52-åringen, "Jeg ble født i dette huset, jeg gikk på skolen tvers over gaten og jeg vil sannsynligvis bli båret ut herfra engang."

Han var den yngste av fire barn. De andre søsknene var ikke interesserte så han overtok familiebedriften i 1987. På en side ønsker han nå å overlate bildene til et arkiv. På den annen side vil Constantin Beyer gjerne fullføre denne unike samlingen selv. Han forventer ikke at hans barn skal overta samlingen. "Jeg vet hvor vanskelig det er å være ansvarlig for denne arven", sier han.

 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler