21
ons, nov
4 Nye artikler

Fransk motstandsmann begravet nær Buchenwald i år

Slekt1

Bertrand ble født den 3 januar 1923 som sønn av en jernbanearbeider. Som ung mann var han med på å danne motstandsbevegelsen i Belfort-regionen i Frankrike og som 20-åring ledet han allerede sin egen enhet.

I august 1944, etter fem måneder i skjul,  ble han ble arrestert fordi han var blitt utkalt til tvungen arbeidskraft for tyskerne. Han ble deportert til Buchenwald , men senere overført til arbeidsleiren Langenstein-Zwieberge. Mer enn 1800 mennesker døde av mishandling, underernæring og utmattelse i løpet av det ene året leiren eksisterte. Bertrand overlevde også "dødsmarsjen" av fanger som ble evakuert fra området da de allierte nærmet seg i 1945, men ytterligere 2500 mennesker omkom under og etter evakueringen fra Langenstein-Zwieberge.

Senere i livet holdt Bertrand foredrag om sine krigsopplevelser. Han talte ofte for elever på skolene og i 2005 publiserte han selvbiografien "Nummer 85250". Dette hadde vært hans fangenummer.

Han siste ønske var å bli gravlagt sammen med sine kamerater på kirkegården i Halberstadt. Det var hans måte å si: "Jeg har ikke glemt de gutta som døde på dette stedet, og jeg salutterer deres minne".

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler