18
søn, nov
5 Nye artikler

Henry Lawson - australsk dikter med norske aner

Slekt1

Forfatteren Henry Archibald Lawson er en av Australias mest anerkjente diktere, ja - noen omtaler ham som Australias nasjonaldikter. Han ble født i Grenfell, en liten by i New South Wales i Australia, for 145 år siden, den 17. juni 1867.

Faren, Niels Herzberg Larsen, var født i Norge den 12. september 1832. Fødestedet er omtalt som Flademoen, men Slekt1 har ikke klart å oppspore hvor i Norge han kom fra. Niels var gruvearbeider og sjømann. Han gikk til sjøs som 21 åring og ankom Australia i 1855. Mest sannsynlig er det at han fulgte gullrushet innover i landet da båten han jobbet på ankom Melbourne.

Niels skulle aldri komme tilbake til gamlelandet. Han møtte Louisa Albury på gullgraverfeltet Pipeclay, som senere har fått navnet Eurunderee, i New South Wales og paret giftet seg den 7. juli 1866. Louisa var bare 18 år gammel. Fem barn ble født innen 10 år, med Henry som den førstefødte og eldste sønn. To brødre og to søstre kom raskt etter: Charles William, Peter, Gertrude og Anette, men Anette døde bare 10 måneder gammel. Louisa som på den tiden bare var 28 år og sliten av barnefødsler og det harde livet i utmarka fikk store problemer. En annen årsak til problemene hennes var at mannen var borte fra hjemmet, på arbeid eller som gullgraver, i lange perioder av gangen. Henry ble tidlig overlatt ansvaret for søsknene sine, noe som senere kom til å prege hans første litterære verk. I 1883 flyttet Louisa og barna til Sydney der hun med tiden ble redaktør av The Dawn og aktiv kvinnerettsforkjemper.

Da Henry ble født forandret faren navnet sitt til Peter Lawson. Han er begravet på en liten privat gravplass, Hartley Vale, i New South Wales, Australia.

Henry hadde ingen lett oppvekst, han var en sky unggutt og etter en øreinfeksjon som 9 åring ble han delvis døv. Hans lærer, forfatteren John Tierney, oppmuntret ham til å lese mye og fordi gutten hadde problemer med å høre i klasserommet ble dette hans viktigste utdanning.

Som voksen levde Henry Lawson et omflakkende liv. Hans noveller og dikt har bakgrunn i hans egne erfaringer av det harde livet i "bushen" og med det spesielle australske kameratskapet ("mateship") som utviklet seg som følge av dette. I forbindelse med utgivelsen av boka "I stormens år" på norsk kom Solum forlag med denne treffende uttalelsen: "Ingen annen dikter har som Henry Lawson vist hvordan pionertidens nybyggere, gullgravere, driftere og omstreifere ble formet av en hard, ja ofte nådeløs virkelighet til et eget folk med sine særegne karaktertrekk. Boken gir også en bred innføring i Henry Lawsons eget liv og miljø, med vekt bl.a. på hans norske slektsrøtter".

Henry giftet seg med Bertha Bredt jr. i 1896 og paret fikk to barn, Joseph og Bertha. Ekteskapet overlevde ikke lenge og skilsmisse ble innvilget i 1902.

Australian 10 note Henry Lawson

Henry Lawson døde den 2. september 1922 og fikk æren av en statsbegravelse. I 1949 ble Henry Lawson avbildet på et australsk frimerke. Han ble også avbildet på den første australske 10 dollarseddelen da denne kom ut i 1966. Fødebyen Grenfell holder årlig en Henry Lawson festival i juni.

Flere av Henry Lawsons noveller og dikt er utgitt på norsk. Les mer om Henry Lawson i The Australian Dictionary of Biography.


Kilder:
Store Norske Leksikon
Solum Forlag
The Australian Dictionary of Biography
The Oxford Companion to Australian Literature
Henry Lawson Festival
Geni.com
AllDownUnder.com

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler