18
søn, nov
5 Nye artikler

Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen

Slekt1

 

I perioden fra 1842 til 1902 ble i alt 188 personer i Norge dømt til døden. Til tross for det høye antallet, ble bare 20 av disse dødsstraffene gjennomført. Da sivil dødsstraff i 1902 ble avskaffet var det faktisk hele 26 år siden sist noen var blitt henrettet i Norge. Den uheldige var Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen.

På 1800-tallet var henrettelser utført offentlig med mange skuelystne til stede, hele 5000 personer er rapportert å ha vært til stede på en norsk henrettelse.

Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen

Den siste til å bli henrettet i Norge, for en forbryttelse begått i fredstid var, som nevnt, Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen. Han ble født i september 1804 og var en eldre mann da han ble henrettet, hele 71 år gammel. 

Kristoffer Nilsen Svartbækken Grindalen var sønn av Nils Olsen og Berte ingvaldsdatter, som bodde på husmannsplassen Svartbækken søndre under gården Grindalen i Elverum. En mønsterborger ble aldri  Kristoffer og han sonet flere år ved Slaveriet i Trondheim. 

Tross sitt liv som kriminell kunne han kanskje til slutt dødd av alderdom, hadde det ikke vært for at han bestemte seg for å ta turen på det årlige Grundset-markedet på Elverum i 1875. Her møtte han på 19 år gamle Even Nilsen Dæhlin/Dælien, som skulle bli offer for Kristoffers øks.

Etter en etterforskning og rettsak, tilstod til slutt Kristoffer mordet.

Et snaut år etter at drapet fant sted ble Kristoffer ført til Ekromstormyra i Løten hvor henrettelsen skulle gjennomføres. Det var her han drepte 19-åringen og det var da naturlig at det også var her morderen skulle henrettes.

Tross stedets avsidesliggende plassering møtte hele 3000 mennesker opp for å se Norges siste ikke-krigsrelaterte henrettelse. 

Kristoffer Nilsen Svartbækken ble til slutt gravlagt ved Løten kirke, med god avstand til de andre gravene.

Etter at henrettelsen var gjennomført fant man liket av en drept kvinne på Dovre, som man antok også kunne knyttes til Kristoffer. Dette drapet forble imidlertid aldri oppklart da mistenkte allerede var henrettet.

Kilde: Wikipedia

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler