18
søn, nov
5 Nye artikler

Museer og bibliotek i Storbrittania ber om endring i landets lov om opphavsrett

Slekt1

Opphavsrett er den retten forfattere, komponister, fotografer og andre har til sine verk. Den varer som hovedregel til 70 år etter utløpet av opphavspersonens dødsår.

Storbrittania har som eneste land i Europa en tilleggsklausul til loven om opphavsrett. Ifølge den varer opphavsretten fram til slutten av 2039 for visse upubliserte verk, uavhengig av hvor gammelt arbeidet er. Dette har skapt problemer for utstilllere av memorabilia fra den første verdenskrig. Det er brev og dagbøker som ikke kan utstilles fordi de fortsatt er under opphavsrettslig beskyttelse og derfor må ha tillatelse fra rettighetshaver.

Siden det er hundre år siden verdenskrigen brøt ut er de fleste kilder i hele Europa frigitt for offentligheten, men i Storbrittania er det altså fremdeles kilder fra dengang som fremdeles ikke kan offenliggjøres.

Opp til 50% av arkivmaterialet i Storbrittania er foreldreløse verk; rettighetshaverne kan ikke kan identifiseres og/eller spores. The Imperial War Museum har 1,75 millioner dokumenter som er foreldreløse og kan ikke frigis til allmennheten før i 2039.

 cilip (Chartered Institute of library and Information Professionals) har nå startet en underskriftskampanje på change.org for å få endret denne lovparagrafen.

 Les mer på cilip sine sider

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler