21
ons, nov
4 Nye artikler

Norsk hvalfangstbase på Stewart Island fredet

Slekt1

Stewart Island ligger 30 kilometer sør for Sørøya på New Zealand. Den er skilt fra fastlandet av Foveaux-stredet. Befolkningen der består av 236 mennesker og utrolig mange av dem har norske aner.

Mer enn 100 mennesker, inkludert Norges generalkonsul, var samlet på Stewart Island fredag, lørdag og søndag for å markere at nok et stykke av den norske hvalfangsthistorien nå er vernet. Markeringen ble feiret med norsk musikk, dans og tradisjonell norsk mat.

Det var Kaptein Carl Anton Larsen som grunnla en norsk hvalfangstbase på Stewart Island for 90 år siden. Basen, kjent som Kaipipi Shipyard, ligger ved Price Inlet og i forrige måned ble den innvilget spesiell rettssikkerhet. Det er det første maritime området på New Zealand som har fått denne statusen. 

Området har en hel hvalfangst båt, samt rester av et dusin andre hvalfangst båter, propeller, bygninger og brygger. Rakiura Museums frivillige medarbeider Lee Wadds sier det er mange relikvier som er blitt skadet opp igjennom årene, så det er godt å vite at de er nå anerkjente og trygge.

Da den norske hvalfangstskuta først ankom Steward Island fikk de en kjølig mottakelse, men det varte ikke lenge før de norske sjømennene var en anerkjent del av livet på øya. 40 hvalfangere overvintret der hvert år før de satte kursen for Antarktis.

I seks år var hvalfangststasjonen utgangspunktet for hvalfangsten i Rosshavet. I årene 1930/40 ble det tatt ca 18000 hvaler i området. 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler