18
søn, nov
5 Nye artikler

Skrift til glede og forargelse

Slekt1

I omtrent 1000 år har vi i Norge skrevet bøker og andre dokumenter, fra den tidligste tid er det imidlertid kun bevart små rester av messebøker på latin. Denne formen av tidlige tekster ble skrevet på karolingisk minuskel, og ble oppfunnet ved Karl den stores hoff rundt år 800. Den karolingiske minuskel var som dens etterkommer, den gotiske skriften, tidkrevende å bruke og mest beregnet på bøker der teksten skulle være vakker og verdig utformet.

Omtrent samtidig med den gotiske skriften, ble også behovet for en mer hurtigere kursivskrift større. Dette behovet skyldtes at skriften kom i bruk ved flere dagligdagse sysler. Nå tok folk i bruk skriften til å nedtegne avtaler, føre regnskap samt andre mer private formål. Den eldre gotisk kursivskrift blir dermed utviklet omtrent rundt midten av 1200-tallet. Fra da av kom det en rekke forskjellige former for gotisk frem til første halvdel av 1800-tallet hvor den latinske skriften, som vi kjenner og bruker i dag, tok over. Den latinske skriften hadde da allerede vært i bruk i nærmere 300 år i Italia.

Tyding av gotisk skrift

Før eller senere vil alle slektsforskere som holder på i en lengre periode komme over kilder som er skrevet med gotisk skrift. Dessverre kan man si, måtte prestene tidligere betale for sine egne kirkebøker. Dette medførte at de ofte presset inn mest mulig skrift på hver side, slik at den alt vanskelig lesbare skriften ble enda verre å tyde. Under følger noen hjelpemidler til å tyde de "låste" dokumentene.

Online kurs i gotisk håndskrift - Her finner du gotisk skrift av ulik vanskelighetsgrad. Hvert dokument gir deg muligheten til å tyde skriften, ord for ord. Står du helt fast kan du også få hjelp. Ta kurset i ditt eget tempo, da det ikke følger fastsatte tider. Lykke til!

Den glemte skriften - En meget nyttig bok for deg som vil lære mer om den gotiske skriften. Boken er skrevet av Knut Johannessen og er nummer 28 av skriftserien fra Riksantikvaren. Den glemte skriften har vært utangspunktet for flere kurs i gotisk.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler