19
man, nov
4 Nye artikler

Gikk du glipp av Hakekorsets profitører?

Slekt1

Erling Borgen og Kim Edwin Jektvik har laget en sterk dokumentar om slavearbeidere i Norge under andre verdenskrig. Dette er en side av krigen som vi hittil ikke har visst så mye om.

Filmen forteller at omkring 130 000 krigsfanger arbeidet som slaver og tvangsarbeidere i Norge under den andre verdenskrig, og seks personer som overlevde mishandlingen på norsk jord forteller sine grusomme historier. Disse personene er nå mellom 92 og 96 år gamle og fra Ukraina og Montenegro.

Organisasjonen Todt

Opprinnelig ble organisasjonen Todt grunnlagt for arbeidet med den tyske autobahn, men etter Todts død i 1942 var det Albert Speer som videreutviklet dette brutale tiltaket. I en tid med stadig større knapphet på viktige varer og arbeidskraft, lyktes det Speer å øke produksjonen betraktelig ved hjelp av tvangsarbeidere.

Norske firma

Filmen viser at norske firma som Hydro, NSB, og Statens vegvesen mfl. fikk bruke slavearbeidere gjennom denne organisasjonen, men både firmaene og sjefene slapp unna i oppgjøret etter krigen.

Filmen gikk på NRK1 22. september men dersom du er i Bergen kan du få se den på Magnus Barfot kino 29. september kl. 1730, i forbindelse med Bergen International Filmfestival (BIFF). Denne versjonen vil ha engelske tekster og er lengre enn den som ble vist på NRK.

Dersom du ikke er i Bergen, men innenfor Norges grenser, kan du se filmen her

 

 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler