18
søn, nov
5 Nye artikler

Sveriges folketellinger

Slekt1

Den første landsomfattende folketellingen i Sverige (og Finland) ble gjennomført i 1749 av det nyopprettede Tabellverket, som senere skulle bli til Statistiska centralbyrån. Dette gjorde Sverige til det første landet i verden med en nasjonal strategi for folketellinger.

Andre land hadde på dette tidspunktet også gjennomført folketellinger, som Island i 1703, men dette var mer å anse som sporadiske folketellinger fremfor en nasjonal strategi på jevnlige tellinger.

Folketellingene ble etterhvert gjort fast hvert tiende år. Hos svenske Riksarkivet (SVAR) finnes de digitaliserte folketellingene for hele Sverige fra 1880-1910 søkbart på nettet. Folketellingene fra 1860 og 1870 er kun tilgjengelig for en begrenset del av landet.

SVAR tar som kjent betaling for sine tjenester og du må derfor ha et abonnement for å få tilgang til detaljert visning i folketellingene. 1900-folketellingen er imidlertid gratis til og med 17. november.

CD/DVD

I tillegg til at flere av de tidligere folketellingene i Sverige er fullt søkbare på svenske Riksarkivet, gir de også en CD/DVD også for flere av folketellingene. Svenske Riksarkivet (SVAR) har gitt ut CD/DVD for folketellingene for 1880, 1890, 1900, 1970, 1980 og 1990. 

1890-folketellingen

Trenger du tilgang til 1890-folketellingen i Sverige, men ønsker ikke å betale for den? Da kan du besøke Umeå universitetsbiblioteks nettsider. Her finner du helt gratis folketellingene for 1890 i følgende län:

  • Västerbottens län
  • Norrbottens län
  • Jämtlands län
  • Västernorrlands län
  • Värmlands län

1930-folketellingen

Det jobbes nå med å gjøre Sveriges 1930-folketelling søkbar. Dette er et omfattende arbeid og sysselsetter hele 19 personer. Det er det svenska Migrationscentret som har tatt på seg oppgaven.

1930-folketellingen er ansett som ganske unik da den inneholder opplysninger om kjønn, yrke, geografisk plassering, sivilstand OG informasjon om skolen, barna i husholdningen, inntekt og formue.

Hele jobben er anslått til å ta fire til fem år.

Kilde: 

-Riksarkivet

-dt.se

-Wikipedia

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler