18
søn, nov
5 Nye artikler

Tiden går nettet består?

Slekt1

Wayback Machine

Er en nettbasert tidsmaskin som arkiverer gamle nettsider og på den måten skaper et historisk oppslagsverk på hvordan nettsider har utviklet seg. Av tekniske grunner kan det mangle enkelte bilder og andre mediefiler i disse arkiverte sidene.

De tidligste nettsidene i arkivet til Wayback Machine er fra 1996 og de yngste er kun noen få måneder gamle. Totalt er det arkivert omtrent 150 milliarder nettsider i Wayback Machine.

NB: Linkene under går via Wayback Machine. Slekt1 kan derfor ikke garantere at de fungerer til enhver tid.

Digitalarkivet

I følge Norid ble domenet Digitalarkivet.no registrert for første gang 5. mars 2001. Digitalarkivet er det ubestridte førstevalget for slektsgranskere. Her finner man kirkebøker, folketellinger, tingbøker, skiftemateriale, manntall, osv. Det har imidlertid ikke alltid vært slik...

Folketellingene finner vi igjen allerede i 2002, men det er fortsatt ca. 4 år igjen før tilbudet om avfotograferte kirkebøker er tilgjengelig. Skiftematerialet var ikke på plass før i desember 2009.

Noen eksempler:

24. mars 2002

30. januar 2003

Klikker man seg inn på brukerforumet kan man se at det også for 6 år siden var høy aktivitet. Det fantes imidlertid noe færre forum enn i dag, kun "arkivforum" og "brukerforum" var tilgjengelig. "Forum for kjelderegistrering" og "Forum for skanna kyrkjebøker" kom senere.

Se hele oversikten for Digitalarkivet.no til Wayback Machine.

DIS

DIS-Norge var tidligere ute på nettet enn Digitalarkivet. DisNorge.no ble registrert så tidlig som 15. november 1999. Det spesielle er at Wayback Machine finner en nettside fra Disnorge.no så tidlig som 6. desember 1998. Tre år senere så nettstedet slik ut:

 

Dette designet varte i flere år, først på vårparten i 2005 kom det mer velkjente designet til DIS-Norge.

Norsk slektshistorisk forening

To måneder etter at domenet genealogi.no ble opprettet, finner vi det første ekesempelet på hvordan Norsk slektshistorisk forenings nettsider så ut i den spede begynnelsen, 9. november 2000.

Tre år senere hadde også disse nettsidene endret seg radikalt. Den 20. november 2003 så de slik ut (bildet under)

Etter en snartur sommeren 2003 innom et kortvarig design, fikk Norsk slektshistorisk forening sitt mer velkjente design i siste halvdel av år 2003.

Se hele oversikten for genealogi.no til Wayback Machine.

Slekt.no

19. juni 2000 ble domenet til nyhetsformidleren Slekt.no registrert. Det første eksempelet fra "gamle dager" som Wayback Machine klarer å oppdrive er fra 23. august samme år.

Slekt.no har endret seg en del over tid noe som er tydelig allerede året etter at nettstedet ble lansert. 23. september 2001 så det nemlig helt annerledes ut. Og slik fortsatte det, påfølgende år hadde nettstedet igjen gått gjennom en større utseendemessig forandring.

Se hele oversikten for slekt.no til Wayback Machine.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler