19
man, nov
4 Nye artikler

Vatikanet skal digitalisere arkivene

Slekt1

Sammen med det japanske teknologikonsernet NTT Data har Vatikanet planer om å skanne og digitalisere arkivet på ca 1.5 millioner sider fra bibliotekets samling av manuskripter som består av omtrent 82 000 gjenstander og 41 millioner sider. Et forprosjektet er nå i gang som vil ta fire år og kan forlenges. 

Vatikanets bibliotek er fra slutten av 14-tallet og utgjør ett av verdens viktigste samlinger av historiske dokumenter. Det inkluderer 1.6 millioner bøker, store mynt- og bildesamlinger samt enorme mengder av manuskripter.

"Manuskriptene som vil bli digitalisert spenner fra det pre-colombianske Amerika til Kina og Japan og inneholder alle språk og kulturer som har preget Europa," sier Monsignor Jean-Louis Brugues, arkivar og bibliotekar av den hellige romerske kirke.

Biblioteket vil bruke NTT skannere for å registrere manuskriptene og arkivprogramvare for å administrere samlingen. Både teknikere fra det japanske selskapet og Vatikanets bibliotekarer vil samarbeide om dette"På slutten av de fire årene, kan NTTs involvering  føre til en ytterligere fase av prosjektet som kan dekke hele samlingen," sier Monsignor Cesare Pasini, prefekt for biblioteket.

NTT donerer både utstyret og det tekniske arbeidet. Den innledende fasen av operasjonen, forprosjektet, er verdt om lag 18 millioner euro (ca 150 millioner norske kroner) og er forventet å dekke ca. 3000 håndskrevne dokument, uttaler NTT.

 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler