21
ons, nov
4 Nye artikler

Fant familien gjennom slektsforskning

Slekt1

Jeg bli aldri lei av å høre om livet til mannesker jeg treffer her i de "nye" landene Australia og New Zealand. Det er så mange historier og skjebner som emigrantene fra Europa kan fortelle, så fjernt fra det jeg selv har opplevd i en skjermet tilværelse i Norge med familien min rundt meg. 

Dette er den nesten utrolige historien om en av mine venner her på New Zealand.  Jeg har fått tillatelse til å gjenfortelle historien hans her, men han ønsker å være anonym, så la oss kalle ham "John". Han vokste opp i England som enebarn. Moren, ("Molly"), fortalte ham at faren hans, ("Frank"), døde under den annen verdenskrig da "John" bare var noen måneder gammel. Dette var noe han aldri tenkte noe særlig over, det var bare slik livet hans var.

"Molly" giftet seg da "John" var liten og etter krigen emigrerte den lille familien til New Zealand. 

Da moren døde på 80-tallet hadde "John" fremdeles ingen trang til å utforske slekten sin, han var for travelt opptatt med jobb og familie. Det var første senere, da han gikk av med pensjon at han begynte å fundere på den faren han aldri hadde møtt. Nå hadde han tid til å grave dypere inn i fortiden.

Han tok utgangspunkt i farens militære karriere og fant ut hvor han hadde vært stasjonert. Det som gjorde dette søket forholdsvis enkelt var at faren hadde tre fornavn og han brukte alle tre. Gjennom de militære opptegnelsene fant han ut at faren slett ikke var blitt drept, men at han hadde vært i tysk krigsfangenskap helt til krigen sluttet. Da åpnet farens historie seg for sønnen.....

Han fant ut at "Frank" allerede hadde vært gift da han traff "Molly", men at han hadde allerede forlatt sin kone på det tidspunktet. "Molly" var gravid med "John" da faren ble sendt i krigen, men visste det antakelig knapt selv på det tidspunktet, så hun rakk aldri å fortelle ham om barnet de skulle få sammen. "John"s far fikk derfor aldri vite om sønnen. 

Da "Frank" ble sent i tysk krigsfangenskap ble forbindelsen mellom foreldrene brutt. Fordi de ikke var gift fikk "Molly" aldri beskjed om "Frank"s skjebne og i forvirringen som rådet etter krigen så fant de hverandre aldri igjen til tross for omfattende leting fra "Frank"s side. Hun var overbevist om at han var død og hadde forkastet alt håp om å treffe ham igjen.

"John" ga seg ikke etter disse opplysningene, men søkte videre. Han fant ut at faren endelig hadde fått skilsmisse fra sin første kone og at han hadde giftet seg påny 10 år senere. "John" oppdaget også at det var barn i begge farens ekteskap.

Plutselig satt "John" der med en stor familie han aldri hadde møtt! Han hadde funnet en eldre halv-søster og en yngre halv-bror. Nølende tok han kontakt med dem og ble møtt av en varme han vel hadde drømt om, men ikke våget å tro på. Begge var gift og hadde barn og barnebarn. Den ene familien bodde i England, den andre hadde emigrert til Frankrike.

 I 2011 reiste "John" og hans kone den lange veien til England og møtte halv-broren for første gang, sammen med alle de nylig funnede nevøer og nieser. En fantastisk forening fant sted mellom to brødre som inntil da hadde trodd de var enebarn.

To år senere, i 2013, reiste "John" og hans kone til Europa igjen, denne gangen for å møte "John"s halv-søster og hennes familie. Til sin store glede fant "John" også en tante der. Hun var den eneste av "Frank"s søsken som ennå var i live. Alle syv, de tre søsknene med sine ektefeller, møttes på tantens bondegård i Bretagne. Det ble en herlig gjenforening med mye latter og noen tårer. Dessverre, og ironisk nok, døde tanten bare tre måneder etter gjenforeningen.

"John" holder nå jevnlig kontakt med sin nye familie, han har et fantastisk godt forhold med dem alle og fremtidige besøk er planlagt.

Da jeg spurte "John" om hans far fremdeles lever svarte han at ingen visste noe om "Frank". Han bare forsvant en dag og ingen hørte noen mer fra ham. Hele hans gjenlevende familie antar at han døde, fortsatt helt uvitende om "John"s eksistens.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler