19
man, nov
4 Nye artikler

Bevare gamle fotoalbum

Slekt1

Har du et gammelt fotoalbum med eldre familiebilder i? Hvis ja, fortsett å oppbevar de enkelte fotografiene i det gamle fotoalbumet. Det i seg selv forteller en historie om at en slektning en gang tok seg tid til å lage et minne for senere tider. Kanskje tenkte slektningen nettopp på deg da det gamle fotoalbumet ble satt sammen?

Uansett hvor mange tanker som lå bak albumet da det ble laget så er det med på å berike selve opplevelsen av de gamle bildene.

Har du derimot et bilde som begynner å få brunaktige flekker eller en rand, så bør varsellampene begynne å lyse. Det kan være syre i bildets ramme. Skal noe langtidslagres så må det være syrefritt, fritt for stifter, binderser, teip, post-it lapper, osv. Men for all del, ikke demonter det gamle familiealbumet. Har albumet begynt å gå i oppløsning kan det være lurt å ta det med til noen som kan reparere det slik at også kommende generasjoner får gleden av det. 

Aller helst bør fotoalbumet plasseres i en bankboks for å sikres mot brann, vannskader eller tyveri, men der får du jo liten glede av det. Slekt1 sitt tips er derfor å digitalisere hele fotoalbumet (side for side eller bilde for bilde) før du plasserer det på et trygt sted. Det kan du enten gjøre ved å skanne eller fotografere av hele albumet. Det er en tidkrevende jobb, men kommende generasjoner vil takke deg.

googlefotoI de senere år har heldigvis digitalisering av gamle foto blitt langt enklere. Har du en smarttelefon eller et nettbrett finnes det flere gode apper som skanner flere bilder i slengen. For eksempel kan "Fotoskanner - skanner fra Google" være verdt en nærmere titt. Her kan du lese Dinside.no sin test av Google sin fotoskanne-app fra i fjor.

Ps: Pass på å få navn på så mange av de avbildede som mulig, du kjenner dem kanskje godt igjen, men gjør dine etterkommere det? Uten kjente personer blir et familiealbum fort nærmest verdiløst og kan bli solgt eller i verste fall kastet.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler