10
man, des
11 Nye artikler

Ikke kast bort penger på DNA-prøver

Slekt1

Dersom vi skal tro Professorene David Balding og Mark Thomas fra "University College London" er det å ta DNA-prøver for å finne ut hvor i verden man har røtter fra nærmest det samme som å kaste penger ut av vinduet.

Etter at DNA-testing for å spore sine røtter langt lengre enn hva skriftlige kilder klarer å fortelle oss ble populært, har en rekke virksomheter kommet med tilbud om DNA-tester. Prisene varierer opp mot rundt 3000 kroner for en test. 

Balding og Thomas advarer nå med at disse testene har lite vitenskapelig støtte som forfedertester og nærmest faller i kategorien "genetisk astrologi".

I følge de to professorene ligger grunnen til deres påstand at dersom vi går langt nok tilbake i slektshistorien har vi flere forfedre enn det finnes sekvenser av DNA. Bare 10 generasjoner tilbake i tid gir hele 1024 forfedre, med unntak av at slektsgrenene har krysset veier tidligere. 

Det må presiseres at DNA-tester absolutt har en nytteverdi innenfor et visst spekter av tid og kan gi svar på for eksempel farsskapsaker og adoptivsaker. Det som derimot er mer tvilsomt er at disse testene kan si at du er i slekt med enkeltpersoner som Julius Cæsar eller folkegrupper som Vikingene eller Zuluene.

Det finnes flere eksempler hvor DNA-tester har blitt satt på prøve, for eksempel bruke insideedition.com tre tvillinger til å sende inn hver sin prøve. 

Kilder:

http://www.medicaldaily.com/dna-ancestry-tests-are-meaningless-your-historical-genealogy-search-244586

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/9912822/DNA-ancestry-tests-branded-meaningless.html

http://www.ucl.ac.uk/mace-lab/people/mark

http://www.insideedition.com/investigative/21784-how-reliable-are-home-dna-ancestry-tests-investigation-uses-triplets-to-find-out

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler