19
man, nov
4 Nye artikler

Fangsthytter på Svalbard 1794-2015

Slekt1

Har du en fangstmann i slekta? For 100 år siden markerte slutten på sommeren i Norge gjerne starten på fangstsessongen på Svalbard. Over hele Svalbard ble det bygget opp en rekke små fangsthytter og flere av dem står fortsatt den dag i dag.

Oddleif Moen og Per Kyrre Reymert har samlet informasjon og bilder over alle fangsthyttene som er kjent i perioden 1794-2015. Boka er utgitt av Svalbard museum og kan kjøpes via deres nettbutikk. 

Både Moen og Reymert har lang erfaring fra Svalbard. Moen var selv fangstmann og virket i en periode som Matros på Sysselmannens båt, mens Reymert er utdannet arkeolog og har fartstid som kulturminnerådgiver hos Sysselmannen og konservator på Svalbard museum.

Boka inneholder litt informasjon om den enkelte hytte, samt bilder av hyttene tatt over flere år. Enkelte hytter er uforandret og tilsynelatende fortsatt i bruk, mens andre ser man gjennom bildesekvensene i boka forfalle sakte etterhvert som årene går. Totalt er det snakk om rundt 1300 bilder av de mange fangsthyttene. 

Svalbardposten omtaler boka som rene julaften for fangsthytte-nerder og andre Svalbard-entusiaster, og det kan Slekt1 skriver under på. Dette er virkelig en bok man må ta en nærmere titt på, spesielt hvis man har slektninger som kanskje overvintret en sessong eller flere i disse hyttene. 

Fra den første norske fangsthytta ble oppført i 1794 og frem til overvintringsfangsten stort sett tok slutt i 1940 virket ca. 370 fangstmenn og ca. 30 fangstkvinner på Svalbard. 

 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler