19
man, nov
4 Nye artikler

Gravde opp Eidsvoll-mann ved en feil

Slekt1

I 2011 brant Østre Porsgrunn kirke ned etter at en 17 år gammel gutt tente på den. Denne måneden kom gravearbeidet i skade for å grave opp levningene etter blant annet Eidsvoll-mann Jens Fabricius og hans kone Elisabeth Marie.

I tillegg til Eidsvoll-mannen og hans kone ble også Nicolai Benjamin Aall gravd opp og nå må kirkerådet sørge for at disse gravlegges på nytt. Nicolai Benjamin Aall var på 1700-tallet en av Norges ledende godseiere og trelasthandlere.

Porsgrunn kirkelige fellesråd ble advart av Riksantikvaren om ikke å røre de historiske gravene, men skaden skjedde altså likevel. Til Porsgrunns Dagblad kan Linda Veiby forteller, seksjonssjef hos Riksantikvaren, at de ser alvorlig på saken. 

Kirkesjef i Porsgrunn kan fortelle Dagbladet at det hele skyldes en kommunikasjonssvikt og at det har blitt gravd på et område det ikke skulle vært gravd på for å sette opp et fundament for en byggegran. 

I følge Sørhaug har de fått kontroll på levningen etter Jens Fabricius, hans kone Elisabeth Marie og Nicolai Benjamin Aall. De vil bli begravd på samme sted når den nye kirken står ferdig om et drøyt års tid. 

Porsgrunn Dagblad kunne tidligere denne måneden fortelle at beskjeden fra riksantikvaren Jørn Holme i 2014 gikk ut på at Østre Porsgrunn kirke er en av Norges viktigste kulturhistoriske kirkegårder. Her ligger Aall-familien med de tre Eidsvollmennene i tillegg til Fabricius-familien.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler