19
man, nov
4 Nye artikler

Hvorfor du bør være besatt av gamle aviser

Slekt1

Dersom du ikke har inkludert gamle aviser som en av dine faste kilder for å lete etter slekt, er sjansen stor for at du går glipp av mye spennende slektshistorie.

Tidligere måtte man besøke biblioteket for å lete i gamle mikrofilmer eller hvis man var heldig fikk man muligheten til å bla i de originale avisene. I dag må man i mange tilfeller fortsatt besøke biblioteket for å få tilgang til historiske aviser, men i motsetning til tidligere er innholdet nå digitalisert og gjort søkbart. Grunnen til at man fortsatt må besøke bibliotekene, skyldes at avisene fortsatt er beskyttet av åndsverksloven og Nasjonalbiblioteket har forhandlet seg frem til en middelvei som gir tilgang til de historiske avisene, men samtidig gir avisene mulighet til å tjene penger på egne historiske arkiv. 

Et eksempel på dette er Aftenposten, som for noen år siden fikk god hjelp av Nasjonalbiblioteket til å digitalisere sitt rikholdige historiske arkiv av historiske aviser. Avisene tilbyr de som en bonus til mange av sine abonnement, men besøker man et av Norges over 400 folkebibliotek får man tilgang til det samme arkivet helt gratis.

Nasjonalbiblioteket ble nylig ferdig med å digitalisere alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000, nå er de i full gang med å fullføre den samme jobben for aviser og tidsskrifter. 

Det finnes en rekke kilder på nett for historiske aviser som Newspapers.comElephind og Paperpast for å nevne noen. Disse kan være spennende nok dersom slekten din har gjort seg bemerket i utlandet, men for de aller fleste vil norske historiske aviser være langt mer spennende og givende å studere.

Så hvordan finner du slektshistorien i de historiske avisene hos Nasjonalbiblioteket? Svaret er enkelt. Du går inn på avistjenesten til Nasjonalbiblioteket og søker i nettbiblioteket, også tidligere kjent som Bokhylla. Søk på slektsnavn, steder, yrker og annet som kan gi deg direkte eller indirekte innsikt i dine forfedres liv. 

Til slutt et lite tips, søker du på navn kan det være lurt å sette det i hermetegn. Et søk på Ola Nordmann vil gi deg treff på aviser som inneholder enten Ola eller Nordmann. Skriver du det i hermetegn slik "Ola Nordmann" gjør du et såkalt frasesøk og vil kun få treff i de avisene hvor teksten Ola Nordmann står i akkurat den rekkefølgen du har skrevet det inn.

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler