19
man, nov
4 Nye artikler

Bygdebok ble utgangspunkt for Lars Myttings nyeste roman

Slekt1

I sin nyeste bok med handlingen lagt til Gudbrandsdalen, i siste halvdel av 1800-tallet, benytter Lars Mytting seg av slektshistoriske kilder som bygdebøker og kirkebøker for å finne inspirasjon til sin nyeste historiske roman.

Sagnet om søsterklokkene utgangspunktet for boka

Lars Mytting som selv er fra Ringebu har brukt mye av den siste tiden på å lese seg opp på historier og sagn. Dette har gitt inspirasjon til hans nyeste roman "Søsterklokkene" som har fått navn etter sagnet om to siamesiske tvillinger som skal ha levd i Ringebu. 

Tvillingene satt sammen fra livet og ned og da den ene ble dødssyk, ba deres far presten om at de måtte få dø samtidig. Faren fikk sitt ønske oppfylt og som takk fikk han støpt to klokker. Ingen vet om disse klokkene har eksistert, men en skal ha sunket ned til bunnen av Mjøsa da den var underveis til Oslo for å bli brukt i klokkespillet til Rådhuset.

Bygdebøker viser bygdas identitet

Til NRK sier Mytting at "Bygdebøker skjuler en skattekiste. Til sammen danner de identiteten til en bygd". Alle enkelthistoriene i en bygdebok blir samlet sett fortellingen om bygdebolket. 

Som slektsforsker er det viktig å ikke glemme disse ordene. Alle historiene som ikke omtaler våre egne forfedre direkte har også en enorm verdi for vårt arbeid med å avdekke egen slektshistorie. Selv om våre forfedre ikke nødvendigvis var direkte berørt av en hendelse som vi finner omtalt i en bygdebok er sjansen stor, dersom de levde samtidig eller i etterkant, at de på en eller annen måte kjente til denne historien eller personer som mer som hovedpersoner i den enkelte historie og regne. 

Gleder seg til neste roman

NRKs Marta Norheim har anmeldt Myttings nyeste roman. Søsterklokkene har i følge henne skrevet en smart og spennende historisk roman. 

Norheim forteller i anmeldelsen at hun gleder seg allerede til neste historiske roman fra Mytting og at Søsterklokkene passer for deg som er glad i smarte historiske romaner.


Kilde:

https://www.nrk.no/kultur/bok/lars-mytting_-gamle-bygdeboker-er-en-skattkiste-1.14181871

https://www.nrk.no/kultur/bok/fargerikt-flettverk-av-forteljingar-1.14179201

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler