19
man, nov
4 Nye artikler

Takket være en donasjon på 30 millioner får vi nå flere slektshistoriske kilder på nett

Slekt1

En donasjon på hele 30 millioner kroner har gjort det mulig for det svenske nasjonalbiblioteket (Kungliga biblioteket) i samarbeid med Riksarkivet å digitalisere alle svenske dagsaviser for perioden 1734–1906.

Helt gratis

Mens vi er vant til at svenske slektshistoriske kilder koster litt å bruke, har svenskene i det siste heldigvis gått mer i retning av norske tilstander med gratis slektshistoriske kilder enn de komersialiserte amerikanske kildene. 

Les også: Nå er det gratis!

Avisene som nå digitaliseres av Riksarkivet og det Kungliga bibliotek legges derfor helt gratis ut på nett og de første avisene vil være tilgjengelig allerede fra oktober. Prosjektet vil imidlertid pågå en stund og er ikke beregnet ferdigstilt før i 2022. 

Fikk donasjon på 30 millioner

Det er forskningsstiftelsen Arcadia, grunnlagt av Lisbet Rausing og Peter Baldwin, som står bak den enorme donasjonen på 30 millioner svenske kroner. Summen tilsvarer rundt 27.5 millioner norske kroner. 

Publiseres i etablert avistjeneste for digitaliserte aviser

Etterhvert som avisene nå blir digitalisert vil de bli lagt ut på http://tidningar.kb.se/, en nettside som allerede er oppe og går med en rekke svenske digitaliserte aviser som Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter og Gøteborgsposten. 

Hele 400 aviser, med til sammen 20 millioner avissider, er allerde digitalisert inn in denne tjenesten før 30 millioners prosjektet nå går i gang. 

Les også: Hvorfor du bør være besatt av gamle aviser

Opphavsretten setter stopper

I Norge fremforhandler Nasjonalbiblioteket avtaler med hver enkelt avis for å kunne tilby disse digitalt via nettbiblioteket også kjent som Bokhylla. Det svenske riksarkivet og nasjonalbiblioteket vil kun legge ut aviser utgitt til og med år 1906. Dette skylds at svensk lovgivning lar aviser være omfattet av åndsverksloven i 115 år. 

Når prosjektet med å digitalisere aviser er "ferdig" i 2022 vil da alle svenske aviser som ikke lenger er omfattet av åndsverksloven ligge fritt tilgjengelig på nett. 

OCR-behandles

Som vi er vant til fra det norske nasjonalbibliotekets avistjeneste er også innhold i den svenske avistjenesten OCR-behandlet, det vil si at teksten i avissidene er gjort lesbare for datamaskiner. 

Når avissidene er gjort lesbare for datamaskiner kan vi søke i dem etter navn, steder, hendelser, alt vi måtte ønske. Kanskje mer spennende er muligheten OCR gir til storskala data-analyse, noe det også jobbes med i Norge. 

Via http://tidningar.kb.se/ kan du allerede nå begynne å lete etter svensk slekt i svenske aviser, men tjenesten er altså ikke komplett for årene 1734-1906 før i 2022. 


Kilde:

https://www.kb.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2018-09-07-donation-pa-30-miljoner-ger-fria-historiska-nyheter.html

https://www.hd.se/2018-09-07/nu-digitaliseras-alla-svenska-dagstidningar

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler