18
søn, nov
5 Nye artikler

Svenske skolematrikler digitaliseres

Slekt1

Dersom Ulf Berggren og Hans Hanner når målet sitt, vil alle skolematrikler i Sverige etterhvert bli søkbare i en felles database. Prosjektet utføres i regi av Genealogiske Föreningen, en nasjonal slektsforsker-forening som har røtter tilbake til 1933.

Prosjektet med å digitalisere de gamle skolematriklene begynner med Linköping, deretter skannes øvrige matrikler fortløpende.

Blir lettere å finne ut hvor forfedre har gått på skole

Ulf Berggren sier til Helsingborg Dagblad at uten dette kommende registrert er det svært vanskelig å finne ut hvor forfedre har hatt sin skolegang. Nå får vi vite navn, fars yrke, tittel og ikke minst hvor de kom fra. 

Skolematriklene inneholder også tidspunktet for når eleven ble skrevet inn og utskrevet fra skolen. 

I enkelte tilfeller er det også notert informasjon om elevens videreskolegang eller annen virksomhet.

300 år med matrikler

Det er ikke få år med skolematrikler som skal digitaliseres. Prosjektet Berggren og Hanner har gitt seg i kast med strekker seg fra tidlig 1600-tall og frem til år 1900. 

De tidligste matriklene er på latin, men etterhvert som årene går blir språket mer forståelig for dagens mennesker. 

Vil ta tid

Prosjektet med å få skolematriklene over i en søkbar database er ikke gjort over natten. Hans Hanner anslår at prosjektet vil være ferdig om fem til ti år. 

Det finnes ingen nettadresse til databasen enda, men det er nærligende å anta at den etterhvert vil bli synlig på Genealogiske Föreningens oversikt over egne databaser

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler