18
søn, nov
6 Nye artikler

Digitale gravstøtter

Slekt1

Toronto SUN nettavis meldte den 4. oktober i år at gravstener snart kan bli utstyrt med QR (Quick Respons) koder. Dette er allerede mer og mer vanlig i Japan, mens det i USA, Storbritannia, Australia og Tyskland fremdeles er på eksperimentstadiet.

Nettavisa fortalte videre at et begravelsesbyrå i den engelske byen Poole allerede tilbyr muligheten til å sette QR koder på gravstøttene og i Østerrike vil de første gravstener med QR kode komme innen få uker.

QR kode er en mosaikkode som ble utviklet av det japanske selskapet Denso-Wave i 1994. QR koden har ekstra stor kapasitet for å lagre alfanumeriske tegn som kan leses hurtig, alt en trenger er en smarttelefon med skanner.

Ettersom bruken av smarttelefoner er på rask frammarsj over hele verden, blir også QR kodene brukt innen et stadig økende antall områder. Slekt1 har tidligere nevnt at boken "Våre Røtter" har tatt kodene til bruk på en ny og interessant måte, men det mest spesielle eksempelet er vel at da det Kongelige Nederlandske Myntverk i 2011 feiret sitt hundreårsjubileum, ga de ut verdens første mynt med inngravert QR kode. 

Joerg Bauer er prosjektleder for det østerrikske firmaet Aspetos som arbeider med dødsfall og sorg. Han fortalte til nettavisa at firmaet samarbeider med stenhuggere for å finne en måte å sandblåse QR kodene inn i gravstøttene der de står på gravlunden, slik at kostnaden ved inngravering ikke skal bli for stor. Teknologien kan dermed bli tilgjengelig for alle.

Bruken av QR koder på gravstøtter kan være kontroversiell og det er problemer som må tenkes igjennom. Hva med personvern, datalovverk og de sørgende etterlattes følelser? Hvordan bevare innholdet på QR koden for ettertiden når de etterlatte ikke lenger ønsker å betale for web domenet? Dette er bare noen av spørsmålene som må løses. 

I mellomtiden kan det kanskje være nyttig å tenke gjennom hvilke budskap en vil gi ettertiden. Hva hver enkelt av oss ønsker å formidle til kommende slekter   - eller ønsker vi det?

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler