10
man, des
10 Nye artikler

Stjal slektshistoriske kilder

Slekt1

De siste ukene har det vært drama i slektsforskningsverden, da en nyoppstartet nettside kalt peoplelegacy.com ble tatt på fersken i å stjele innholdet til nettstedet findagrave.com 

Stjal brukeropplastet innhold

Selv om det er alvorlig nok at innhold stjeles fra en nettside og presenteres av andre som "sitt" eget, var deler av innholdet som ble stjålet lastet opp til findagrave.com av brukere av findagrave. Både gravstøtter og familiebilder var nå plutselig å finne på peoplelegacy.com freidig markert med et stort vannmerke som tydelig hevdet at peoplelegacy eide bildene.

Eies av Ancestry

Det er ingen hvemsomhelst som peoplelegacy stjal innhold fra. Findagrave.com eies av et av verdens største slektsforsknings-konsern, nemlig Ancestry. Frem til MyHeritage kom på banen var Ancestry i lang tid den ubestridte kjempen i slektsforsknings-landskapet. 

Ancestry likte naturligvis ikke peoplelegacy's freidige tyveri av dets innhold i findagrave og har i løpet av september fått peoplelegacy.com til å fjerne alle bildene som er å finne på findagrave.com

Hvordan kunne dette skje?

Det ble av mange spekulert i om findagrave ble hacket av personene bak peoplelegacy, men Dick Eastman har antagelig rett i sin teori. Dick Eastman står bak Eastman's Online Genealogy Newsletter og har en teori om at personene bak peoplelegacy har brukt en tjeneste ala Sitesucker. 

Sitesucker gjør mer eller mindre det navnet sier, den suger til seg innholdet i en nettside. Eastman selv bruker tjenesten til å ta sikkerhetskopi av sin egen blogg, men den kan da også altså brukes til å suge til seg innhold fra andre nettsider enn sin egen. 

Eksisterer fortsatt

Er du nysgjerrig på PeopleLegacy, så ligger siden der fortsatt dog uten bilder. Men de har ikke klart å få til de samme søkemulighetene som findagrave.com har. Det er derfor langt lettere å søke opp gravminner etter avdødde slektninger i USA på findagrave enn på peoplelegacy. 

Brudd opp opphavsretten?

Slekt1 kjenner ikke amerikansk lovverk, men etter norsk standard ville nok dette være å anse som brudd på opphavsretten. I Norge finnes det et databasevernsom reguleres av åndsverksloven. Så lenge databasen kan sies å «sammenstiller et større antall opplysninger» eller «er resultatet av en vesentlig investering» er sjansen stor for at databasen er sikret av åndsverksloven, på lik linje med en bok eller et annet verk. 

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler